Dalibor Ćetković, akademski slikar, za “Glas Srpske”: Zadatak umjetnika je da prikaže ljepši svijet

Dejan Jovičić
Dalibor Ćetković, akademski slikar, za “Glas Srpske”: Zadatak umjetnika je da prikaže ljepši svijet

SRBAC - Svako može naučiti da slika, ali umjetnik se rađa i njegov zadatak je da svojim djelima prikaže da postoji jedan ljepši svijet, lišen raznih grozota koje se propagiraju na sve strane i pokaže da među ljudima treba da vladaju ljubav, mir, sloga i druge pozitivne vrijednosti koje su pohranjene u dubini naše duše.

Ovo su riječi Dalibora Dade Ćetkovića, akademskog slikara iz Bara i jednog od učesnika jubilarnog, 40. saziva Likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac”.

Ćetković je na otvaranju bardačke kolonije predstavio dvadesetak slika iz svog najnovijeg ciklusa pod nazivom “Antares” na kojem je počeo raditi 2019. godine za vrijeme svog boravka u SAD, gdje je učestvovao na festivalu umjetnosti “First Friday” u Finiksu, a dovršio ga po povratku u Crnu Goru.

- Probao sam da otvorim sebe i izvučem ono što postoji u svakome od nas ako se samo malo zagrebe ispod površine, a to su ljubav i dobrota. Ove emocije se fizički ne mogu vidjeti, ali očekujem od publike da ih osjeti na mojim radovima koji ih pozivaju na promišljanje o ličnoj energiji - kaže Ćetković.

Jedan dio slika iz najnovijeg ciklusa izložen je u Smederevskoj Palanci na izložbi koja će trajati do ponedjeljka i to je, kako kaže, prvi put da paralelno organizuje dvije postavke. Izlagao je radove na realnim i virtuelnim internacionalnim i žiriranim umjetničkim izložbama. Do sada je imao 23 samostalne i preko 120 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a njegove slike se nalaze u privatnim kolekcijama širom svijeta.

- Neke od mojih slika imaju figuralne prikaze, najčešće su to orlovi sa bogatom simbolikom i mitološke teme, poput Posejdona i Zevsa, zmajeva i drugih motiva koji predstavljaju svojevrsno putovanje kroz vrijeme, od prošlosti do budućnosti - rekao je Ćetković.

U radovima koristi ulje i akrilik na platnu u kombinaciji sa grafitom, a pored slika i crteža radio je skulpture, fotografije, video-radove, kao i mnoga idejna rješenja za knjige, plakate, logotipe, enterijere, umjetnički nakit i mnoge restauracije starih slika.

Dobitnik je brojnih internacionalnih priznanja, od kojih se posebno izdvajaju nagrada sa žirirane izložbe  “Abstract” u Los Anđelesu, “Leonardo da Vinči” u Firenci i nagrada “International Career Award” u Palermu koju je dobio za dosadašnju karijeru, iako, je tek napunio 40 godina.

- Nagradu “Leonardo da Vinči” primio sam u palati Borgeze što mi je bila velika čast za mene, a posebno sam počastvovan što sam uvršten u Veliku enciklopediju internacionalne umjetnosti “Art Universal” 2021. po izboru italijanskih eksperata za savremenu umjetnost i likovnih kritičara Frančeska i Salvatorea Rusoa i tako stao rame uz rame sa velikanima koji su bili moji uzori, kao što su Pikaso i Dali - istakao je Ćetković.

Dodaje da je likovnu kritiku za njegovu najnoviju izložbu pisala poznata italijanska likovna kritičarka Marta Lok, što je za njega privilegija.

- Nikada do sada nisam samostalno izlagao u Italiji, ali planiram da to nekada učinim jer mi pozitivne kritike daju vjetar u leđa, ali prvo želim da sa svojom postavkom obiđem naš region - objasnio je Ćetković.

Vodio je brojne likovne radionice za djecu i odrasle, učestvovao je na mnogim likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu, a Bardaču je posjetio po prvi put.

- Za to je najviše zaslužna slikarka Jelena Vušurović, koja je član Umjetničkog savjeta bardačke kolonije i sa kojom se poznajem još iz školskih dana. U Bardaču sam došao jer obožavam prirodu, uvijek joj se vraćam i nikada mi ne nedostaje inspiracije. Prošle godine sam bio učesnik kolonije u opštini Petnjica na sjeveru Crne Gore i bio sam veoma oduševljen prirodom tog kraja, a tu planiram 17. jula organizovati svoju najnoviju izložbu - zaključio je Ćetković.

Iz biografije

Dalibor Dado Ćetković četvorogodišnju srednju likovnu školu “Petar Lubarda” završio je na Cetinju, a diplomirao je 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju u klasi profesora Marka Musovića na slikarskom smjeru. Od 2008. godine je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Od 2014. godine, u svom ateljeu u Baru, kao likovni pedagog obučava i priprema učenike za profesionalno bavljenje likovnim umjetnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana