Dajan Javorac: Studentski snovi postaju java

Aleksandra Madžar
Dajan Javorac: Studentski snovi postaju java

Banjaluka - Dok sam studirao, maštao sam da ću jednog dana sve napustiti, otići u Ameriku, a tamo nositi svoj portfolio od vrata do vrata, pronaći mjesto za sebe i upisati neki američki fakultet. Tada mi je trebao novi početak, jer sam bio jedan od gorih studenata.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” banjalučki reditelj Dajan Javorac, koji je možda bio jedan od lošijih studenata ekonomije, sve dok nije upisao Akademiju umjetnosti u Banjaluci.

Dajanovi snovi će se ovog juna i ostvariti.

Izabran je da bude jedan od 12 internacionalnih režisera koji će od 6. do 18. jula učestvovati u filmskim radionicama u okviru programa “The Anerican Film Showcase” u Los Anđelesu.

Ono što cijeloj priči daje dodatnu težinu je informacija da se za ovaj program niko od izabranih nije mogao prijaviti sam, što mladom reditelju posebno laska.

- Kada je program osmišljen, odgovornost za pronalazak učesnika su preuzele ambasade SAD širom svijeta, a onda su oni istražili potencijalne kandidate u svakoj državi i poslali svog kandidata. Kada su u Los Anđelesu dobili prijave, izabrali su 12 kandidata i obavijestili ih o tome. Znao sam da sam jedan od kandidata iz RS i BiH, jer su mi organizatori “Kratkofila” javili da su mene preporučili, na čemu sam im jako zahvalan - istakao je Javorac.

“The Anerican Film Showcase” je veliki filmski program koji učesnicima pruža priliku da se upoznaju sa načinom stvaranja američkih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova koji su osvojili gledaoce širom svijeta.

- Za razliku od nekih drugih putovanja, imam osjećaj kao da znam gdje idem i ko je sve tamo. Ipak, većina filmova dolazi baš iz tog dijela Amerike. Sve ono o čemu sam maštao se ostvarilo bar u ovom obliku, da ne dolazim turistički, već kao režiser, da učim na njihovom fakultetu i vidim tu Ameriku - priča Javorac.

Program je nastao kao plod saradnje The Department of State's Bureau of Educational, Cultural Affairs i USC's School of Cinematic Arts.
- Jedan od njihovih ciljeva je da šire ideju da je snimanje filmova katalist za dijalog, kao i način da se istraže mogućnosti za aktuelne probleme. Aktivan sam član zajednice, snimam filmove. Prepoznali su me kao nekog u koga vrijedi uložiti da bi ono što radim u svojoj sredini imalo veći uticaj. Dio juna ću biti u Los Anđelesu u USC školi filmskih umjetnosti, gdje ću proći master predavanja. Poslije toga putujem u Vašington, gdje ću u sklopu programa posjetiti i Biro za obrazovanje i kulturu - kazao je Javorac.

Moskva

- Ja sam već bio gost prve i najstarije filmske škole na svijetu, “Vgik Moskva”, gdje je prikazan i moj film u sklopu njihovog festivala. Sada idem i u Los Anđeles, centar filmskog svijeta, pa mi dosta znači u poslu što ću imati takva iskustva iza sebe - rekao je Dajan Javorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana