Čuvena rok opera “Quadrophenia” slavi 50. Rođendan: Divlja mladost benda “Hu”

Branislav Predojević
Čuvena rok opera “Quadrophenia” slavi 50. Rođendan: Divlja mladost benda “Hu”

LONDON - Prije tačno 50 godina, krajem oktobra 1973. godine, objavljen je album “Quadrophenia”, čuvena rok opera britanskog benda “Hu”.

Originalni album trajao je 81 minut sa 17 pjesama raspoređenih na dvije ploče, a nastao je iz želje gitariste Pita Taunsenda da sastavi neku vrstu biografije benda. Na kraju je “Quadrophenia” postala obimna rok opera o engleskom životu 60-ih, gledano iz perspektive Džimija, tinejdžera iz pokreta mod, čija je ličnost podijeljena na četiri različite komponente. Džimijeve ličnosti, kako je izloženo u bilješkama, oživljavaju članovi  grupe Rodžer Daltri (tvrd momak, bespomoćni plesač), basista Džon Entsvil (romantičar), Kit Mun (krvavi luđak) i Taunsend (prosjak, licemjer). To je komplikovan pristup pričanju priče, ali je otvorio paletu dovoljno raznovrsnu da “Quadrophenia” obuhvati 17 pjesama širokog raspona, uključujući neke od najcjenjenijih klasika benda.

Album je stekao status jednog od najvećih dostignuća benda “Hu” i jedan je od malog broja uspješnih rok konceptualnih albuma, a filmska verzija iz 1979. stekla je gotovo univerzalno priznanje kritike. Grupa je započela rad na albumu 1972. godine, pokušavajući da prati uspjeh albuma “Tomi” i “Njho's Nedžt” koji su postigli značajan kritičarski i komercijalni uspjeh. Snimanje je odgođeno dok su basista Džon Entsvil i pjevač Daltri snimali solo albume, a bubnjar Kit Mun je radio na filmovima. Zbog toga je skoro sav materijal napisao Taunsend uz veliku upotrebu sintisajzera i zvučnih efekta, što je kasnije otežalo koncertna izvođenja opere. Nakon izlaska album je imao na pozitivan prijem i u Velikoj Britaniji i u SAD, ali je scenski komad povučen početkom 1974. godine. Oživljen je 1996. godine sa većim ansamblom, a dalja turneja je održana 2012. godine. Album je nekoliko puta reizdavan na kompakt disku, a sam Taunsend kaže da je tek naknadno shvatio veličinu svojih ambicija.

- Tokom 1972. imao sam 28 godina, a pisao sam o Londonu i Brajtonu 1963. i 1964. kada je bend tek počinjao. Još sam bio dovoljno mlad da se sjetim kako je bilo imati 16 ili 17 godina i u ratu sa roditeljima, šefovima i autoritetom. Još sam mogao da se sjetim tog osjećaja da se borim da se uklopim, nešto što mi se desilo kada sam bio još mlađi, oko 14 godina i činilo se da su svi oko mene krenuli svojim životom. To je toliko univerzalno iskustvo za mlade da je odjeknulo - rekao je Taunsend.

Iako je grupa nastavila da snima i objavljuje novu muziku godinama nakon albuma “Quadrophenia” u retrospektivi, Taunsend je priznao da je glavni dio priče benda završio njegovim izdavanjem.

- Uvijek sam osjećao da je “Quadrophenia” posljednji definitivni album grupe “Hu”. Uvijek sam ga smatrao ambicioznim albumom, ali ono što je pobjeglo bila je priča jer nisam imao pravi kraj - naveo je čuveni gitarista.

Samo izdanje prodato je u preko milion primjeraka, a 2000. godine “Kju” magazin stavio je album “Quadrophenia” na 56. mjesto na svojoj listi 100 najboljih britanskih albuma ikada. Takođe, album je rangiran na 267. mjestu na listi 500 najboljih albuma svih vremena časopisa “Roling Stone”  i danas važi za ultimativni rok klasik.

Film

Rok opera “Quadrophenia” je oživljena za filmsku verziju 1979. u režiji Frenka Rodama. Film je pokušao prikazati tačnu vizuelnu interpretaciju Taunsendove vizije Džimija i njegove okoline, a uključivao je Fila Danijelsa kao Džimija i Stinga kao vođu modsa Ledeno lice. Za razliku od filma “Tomi”, muzika je potisnuta u drugi plan i nije je izvodila glumačka postava kao u rok operi. Saundtrek filma uključivao je tri dodatne pjesme koje je napisao Taunsend, a to su bili prvi snimci Kenija Džonsa kao zvaničnog člana grupe. Film je doživio komercijalni i kritičarski uspjeh, jer se zgodno poklopio sa pokretom oživljavanja mod pokreta kasnih 70-ih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana