Čučkova knjiga miletu lisici za knjigu Dva metra tišine

Srna
Čučkova knjiga miletu lisici za knjigu Dva metra tišine

Han Pijesak - Dobitnik ovogodišnje nagrade "Čučkova knjiga", koju dodjeljuje Narodna biblioteka "Branko Čučak" iz Han Pijeska, je Mile Lisica za njegovu prvu knjigu - zbirku pjesama "Dva metra tišine".

U obrazloženju žirija književnog konkursa u sastavu - Branka Kasalović, Miljan Radojković i Predrag Bojić, navodi se da glavno tkivo ove knjige čine osjećajnost, ljubav kao nezaobilazna velika tema, te ističe duboki misaoni karakter štiva i čist jezički izraz.


"Riječ je o djelu ozbiljnog, smirenog tona, koje kao vrsta ustihovanog dnevnika, mogli bismo reći i lirskog monologa, ne opterećuje čitaoca samopohvalnim autopoetskim dokazivanjima", navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Mile Lisica rođen je 1986. godine u Ključu, apsolvent je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Nagrada "Čučkova knjiga" dodjeljuje se autorima za prvu objavljenu knjigu u okviru manifestacije "Čučkovi književni susreti", u čast srpskog književnika Branka Čučka, koji je rođen u Sarajevu 1948. godine, odrastao na Han Pijesku.

Njegova poezija uvrštena je u više antologija, a djela su prevođena na mnoge jezike. Umro je u Istočnom Sarajevu 2008. godine i sahranjen je na Han Pijesku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana