Čubrilović: I danas aktuelan Petar Kočić

Srna
Čubrilović: I danas aktuelan Petar Kočić

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je zadvoljstvo što se večerašnjom Svečanom akademijom povodom 100 godina od smrti Petra Kočića javnost podsjeća na lik i djelo ovog pisca koji je i danas aktuelan.

"Tražeći za narod i narode ovih prostora ono što im pripada, mi se i danas nalazimo u svijetu u kome se borimo za prava, prihvatajući obaveze svog naroda unutar BiH", rekao je Čubrilović u Banjaluci pred početak Svečane akademije koju povodom 100 godina od smrti pisca Petra Kočića organizuju Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ i Odjeljenje za jezik i književnost Srpske akademije nauka /SANU/.

Potpredsjednik ANURS-a Ljubomir Zuković je istakao da je Kočić Krajišnik sa Zmijanja, koji se borio za slobodu srpskog naroda.

"Kočić je gromada u našoj književnosti i poznat borac za, prije svega, čistotu srpskog jezika. Andrić je rekao da je on primjer pisca koji je najkraće, najbolje i najjasnije kazao ono što je imao da kaže narodu svoga jezika", objasnio je Zuković.

Dopisni član SANU Goran Petrović, koji će na Akademiji besjediti o temi "Pričanje priče kojom se čovjek ispravlja", naveo je da ovakve pisce treba češće čitati.

"I ne samo Kočića. Ne bi bilo loše da neki ljudi dokažu da su pročitali Kočića, Lazu Lazarevića, Radoja Domanovića i Branislava Nušića", poručio je ovaj književnik.

U Velikoj sali ANURS su besjedili i dopisni član ANURS-a profesor Staniša Tutnjević o temi "Toposi kosovskog mita u djelu Petra Kočića", a svečana akademija završena je umjetničkim programom Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Skupu su prisustvpvali brojni predstavnici naučnog, kulturnog, političkog i javnog života Republike Srpske.

Akademija se održava prema Programu saradnje ANURS i SANU za 2016. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana