Crteži i grafike Tamare Žderić u Prijedoru u postavci Igra broj 5

Snežana Tasić Snežana Tasić
Crteži i grafike Tamare Žderić u Prijedoru u postavci Igra broj 5

Prijedor - Kada jednom umjetniku talenat podari moć da kroz igru, pokretima kista, olovke ili grafičke ploče stvara umjetnička djela, onda nastaju magični svjetovi koji publici pružaj izuzetan ugođaj uživanja u samoj mašti umjetnika.

Takav osjećaj imala je i mnogobrojna publika, koja je protekli vikend došla u Muzej Kozare u Prijedoru, na otvaranje izložbe slika i grafika "Igra broj 5" talentovane akademske slikarke Tamare Žderić iz Beograda.

Ovo je njena prva izložba u ovom gradu, a svoje crteže i grafike izložila je u okviru konkursa za ovogodišnju izlagačku sezonu, koji organizuje prijedorski Muzej Kozare.

U razgovoru sa zainteresovanom publikom i novinarima, Žderićeva je potvrdila da je cilj njenog rada da predstavi nove svjetove sadržane u raznim pojavama i predmetima.

- U svojim radovima tragam za dinamičnim, eruptivnim kretanjima, ali i onim treperavim, nežnim, krhkim, jedva opaženim. Ne ograničavam se na jedno crtačko sredstvo, tu su i tuš i pero, ugljen, olovke u boji, akvarel. Otkrivanje novih svetova, sadržanih u pojavama i predmetima oko mene, dovelo me je do toga da sopstveno postojanje, ali i postojanje sveta kojem pripadam, shvatim kao uzbudljivu igru koja se odvija bez kraja i konca - rekla Žderićeva.

Posjetioci su mogli da zarone u maštu, koju je kroz ukupno jedanaest crteža, uglavnom akvarela i ulja na platnu, te četiri grafike, prikazala ova talentovana mlada umjetnica.

- Uprkos tome što su sadržajno poprilično bogate i posjeduju gomilu detalja, imaju i tu neku karakteristiku jednostavnosti koju autor ostvaruje samim likovnim jezikom, tj. upotrebom crteža i prije svega upotrebom linije, tog osnovnog elementa kompozicije, kojom ona dalje stvara i površine i sve što je neophodno da bi jedan rad dobro izgledao - istakao je direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

Tamara Žderić je rođena 1990. godine u Beogradu. Master studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2015. godine, u klasi profesora Gordana Nikolića. Trenutno je student prve godine doktorskih umjetničkih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek slikarstvo. Za svoje radove nagrađivana je brojnim nagradama.

Izložba "Igra broj 5" biće otvorena do 15. septembra u Muzeju Kozare u Prijedoru. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana