Crtač “Igre prestola” stiže u Banjaluku, uoči dolaska ekskluzivno govori za „Glas“

Branislav Predojević
Crtač “Igre prestola” stiže u Banjaluku, uoči dolaska ekskluzivno govori za „Glas“

BANjALUKA -Slavni britanski strip crtač Vilijam Simpson i glavni kreator storibord tabli za planetarno popularnu seriju „Igra prestola“ i brojne druge holivudske projekte, biće gost 7. “Međunarodnog salona stripa”, koji se održava od 11. do 13. oktobra u Kamenoj kući u tvrđavi Kastel.

Čuveni crtač, poznat po brojnim stripovima poput: “Ratne mašine”, “Sudije Dreda”, “X-mena”, “Betmena”, brilijatnim radovima za “Marvelom” i “DC Komiks” i saradnjama sa brojnim velikanima stripa poput Dejva Gibonsa, Garta Enisa, Deza Skina i drugih, postao je globalna umjetnička zvijezda nakon rada na storibordovima za hit serijal “Igra prestola”, iako po svom priznanju nije bio pretjerano upoznat sa književnim serijalom Džordža RR Martina, prije ovog angažmana.

-Kada sam počeo da radim na „Igri prijestola“, uopšte mi nije bio poznat rad Džordža R.R. Martina. Prvu knjigu iz serijala „Pjesma leda i vatre“ pročitao sam tek kad sam bio siguran da ću raditi pilot epizodu. Do tada sam čitao druge autore iz žanra mača i magije. Bio sam veliki obožavalac Roberta I. Hauarda i njegovog „Konana“, „Solomona Kejna“ i „Brana Mak Morna“. Kao dječak pročitao sam romane iz serijala „Džon Karter“, Edgara Rajsa Barouza kao serijal knjiga o princu-čarobnjaku „Elrik od Melnibona“, Majkla Murkoka. Zaroniti u svijet „Igre prestola“, bilo je kao iznova uživati u mojim starim literarnim favoritima. Bio sam u fantazijskom režimu rada - rekao je za „Glas Srpske“ Simpson.

Više o karijeri ovog velemajstora devete umjetnosti, radu na televiziji i filmu te gostovanju u Banjaluci čitajte u sutrašnjem izdanju „Glasa Srpske“ koje donosi ekskluzivan intervju sa Simpsonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana