Crnjanski o tragičnoj sudbini srpskog pisca

Priredila: Mirna Pijetlović
Crnjanski o tragičnoj sudbini srpskog pisca

Beograd - Dugometražni dokumentarni film "Crnjanski" Danila Bećkovića, reditelja filmova "Mali Budo" i "Jesen samuraja", uvršten je u program festivala "L'Europe autour de l'Europe", koji će biti održan u Parizu od 16. marta.

Dokumentarni film "Crnjanski" prati životni put jednog od najvećih srpskih pisaca Miloša Crnjanskog. Tako publika može da sazna sve o ovom velikanu pisane riječi sve od mladosti i vojevanja u Prvom svjetskom ratu, burnih dana u Beogradu između dva rata, preko godina koje je proveo u diplomatskoj službi i emigraciji širom Evrope, pa sve do starosti i povratka u otadžbinu. 

Pored toga što je u pitanju jedan od najvećih srpskih književnika, Miloš Crnjanski je živio jednu od najtragičnijih sudbina u novijoj srpskoj istoriji. 

Njegova životna priča usko je isprepletena sa prelomnim momentima naše nacionalne sudbine u 20. vijeku. 

O Milošu Crnjanskom u filmu govore najbolji poznavaoci njegovog djela, istoričari i književnici, a među njima i mnogi koji su ga lično poznavali. Narator je glumac Bojan Žirović. 
Film "Crnjanski" snimljen je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Bećkovićev talenat publika, ali i stručna kritika prepoznala je kroz višenagrađivani film "Mali Budo". Radnja filma prati život Petra Strugara, Malog Buda, mladića iz provincije koji u suretu s velikim gradom, Beogradom shvata koliko je mali.

Tokom dva dana lutanja prestonicom, zaljubljuje se, razočarava u ljubav, obilazi klubove, postaje internet senzacija, stiče i gubi prijatelje, odriče se roditelja, učestvuje u tuči, lažno se predstavlja kao hirurg na VMA i doživljava vantjelesno iskustvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana