"Crkve brvnare - čuvari tradicije" u Muzeju Hercegovine

SRNA
"Crkve brvnare - čuvari tradicije" u Muzeju Hercegovine

TREBINjE - U Galeriji trebinjskog Muzeja Hercegovine otvorena je izložba fotografija "Crkve brvnare - čuvari tradicije" umjetničkog fotografa iz Beograda Stanka Kostića kroz koju su predstavljeni arhitektonsko nasljeđe i umijeće tadašnjih majstora u gradnji crkava brvnara.

Cilj izložbe je ukazivanje na veliki istorijski značaj ovih objekata narodne sakralne arhitekture.

Kostić je novinarima izjavio da je izložba nastala njegovim istraživačkim radom na terenu Srbije, gđe je obišao 75 crkava brvnara koje su nastale na teritoriji Srbiji od 18. vijeka do danas.

"Napravio sam vremensku distancu gde sam poređao te crkve brvnare kroz koje može da se kao kroz slikovnicu gleda trajanje tih bogomolja kroz drvo", rekao je Kostić.

On je napomenuo da se kroz fotografije vratio u daleku prošlost, u vrijeme zadužbina Nemanjića koje su nestale zbog turskog zuluma, a raja koja je ostala počela je da se pod drvenim zapisima okuplja, da mitologozira slavnu nemanjićku prošlost i tako očuvala kulturu.

"Turci su podrugljivo na to gledali, pa su dozvolili da se prave te male bogomolje, a kada su im smetale onda su ih ljudi lako rasklapali i prenosili na druga mesta, pa su u narodu i kod Turaka dobile naziv `leteće crkve`, a čak i Turci su bili bogobojažljivi prema tim svetinjama", rekao je Kostić.

Nakon otvaranja izložbe održano je predavanje "Od narodne kuće do narodne crkve" - o zajedničkom porijeklu kuće i hrama u tradicionalnoj arhitekturi Tihomira Obradovića, diplomiranog inženjera arhitekture.

Obradović je novinarima izjavio da postoje razlike u graditeljstvu, materijal je morao da bude bolji, a svi su doprinosili.

"Kuće su za stanovanje, a ovo su bile kuće za molitvu i veru, koja nas je i održala", rekao je Obradović.

On je naveo da su graditelji crkava i kuća bili najčešće obični ljudi, da su kuće bile funkcionalne, iako male obimom, a iz njih su potekli mnogi velikani, dok je, kada je riječ o crkvama, njihov značaj u duhovnom smislu.

Izložbu fotografija moguće je pogledati do 7. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana