Ćosić otišao u doba kataklizme

Aleksandra Madžar
Ćosić otišao u doba kataklizme

Beograd - Srpski književnici ukazali su da je odlaskom akademika i pisca Dobrice Ćosića polje srpske književnosti osiromašeno za značajnu figuru koja je obilježila posljednju deceniju 20. vijeka.

Ćosić je preminuo u nedjelju u 93. godini u svom domu u Beogradu. Akademik i pisac Matija Bećković ističe da je riječ o  velikom epskom pjesniku srpskog naroda i jezika.

- Ima duboke simbolike i u tome što se njegova smrt poklopila sa najnovijom kataklizmom Srbije koju je opevao -  dodao je Bećković.

Da je Ćosić bio čovjek epohe, koju je označio kao ljudsko dobro, ali i kao vlast, zlo i zmiju kazao je upravnik Biblioteke Matice srpske i dopisni član SANU književnik Miro Vuksanović.

- Stvorio je malo moravsko čovečanstvo. Kao pisac će biti pamćen dok je srpskog jezika, međutim, kao političar će trajati kraće. I to je dobro za ukupnu srpsku kulturu. Kao čovek je bio prijatan, duhovit i zavodljiv. Bio je prorok, ostvario se njegov pesimizam -  naveo je Vuksanović.

Književnik Milovan Vitezović naglasio je da je Ćosić do nedjelje bio najveći živi srpski pisac.

- Njegovi romani su velika galerija nacionalnih tipova koji su najčešće i puni iskazi srpskog mentaliteta. Zato ko hoće da dobro upozna Srbe, upoznaće ih poznavanjem Ćosićevih junaka -  zaključio je Vitezović.

Pjesnik i prozaista Rajko Petrov Nogo naglasio je da je veliki pisac imao moć da  orkestrira sa mnoštvom raznolikih ljudskih sudbina.

- Ako je Desanka Maksimović bila ta stoljetna slovenska lipa koja je tješila Srbe, tu pastorčad istorije, Ćosić  je bio taj stoljetni hrast koji je Srbe i žalio i postiđivao i uznemiravao, ne osvrćući se nimalo na one koji su ga i u starosti kamenovali - rekao je Nogo.

Dobrica Ćosić biće sahranjen danas u 14 časova na Novom groblju u Beogradu.

Radmanović

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović uputio je telegram saučešća porodici Dobrice Ćosića i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

- Dobrica Ćosić ostavio je dubok trag u društvenom, političkom i književnom životu bivše Jugoslavije i Srbije. Ostaće upamćen kao beskompromisni kritičar društvenih i političkih prilika u socijalističkom periodu razvoja zemlje, i lucidni tumač aktuelnih društvenih i političkih dešavanja u Srbiji, regionu, Evropi i svijetu. Tokom svog dugog života, oblikovao je našu društvenu, političku, književnu i intelektualnu scenu i javnost, izazivajući različita mišljenja i stavove - navodi se u telegramu saučešća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana