Ćopićeva Bašta sljezove boje živjeće vječno

Mirna Pijetlović
Ćopićeva Bašta sljezove boje živjeće vječno

Hašani - Bilo je krajnje vrijeme da se počnu dostojno obilježavati lik i djelo Branka Ćopića, najprevođenijeg i najpopularnijeg pisca srpskog i bivšeg jugoslovenskog prostora, pisca čije vrijeme tek dolazi.

Poručeno je ovo protekli vikend iz Hašana, rodnog mjesta tvorca najljepših riječi koje nepresušno teku iz djela "Bašta sljezove boje", "Odumiranje međeda", "Doživljaji Nikoletine Bursaća", "Pod Grmečom", "Djeda Trišin mlin", "Orlovi rano lete" i mnogih drugih djela neprocjenjive i neprolazne vrijednosti.

Povodom 100 godina od rođenja i 30 godina od smrti književnika Branka Ćopića, u Hašanima je održana centralna manifestacija, na kojoj su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i mnoge druge ličnosti iz javnog i kulturnog života, ali i brojni poštovaoci lika i djela velikog Ćopića.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Branko Ćopić iza sebe ostavio monumentalno djelo koje je obilježilo ne samo ovaj kraj, već i istoriju srpskog naroda. On je naveo da je Ćopić na poseban i osebujan način govorio o temi koja nas uvijek prati - borba za slobodu.

- Ta borba za slobodu podrazumijeva i izgradnju mjesta posvećenih velikim ljudima i velikim imenima, kao što je Branko Ćopić - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, izgradnja kompleksa "Bašta sljezove boje" u Hašanima jedan je od prioriteta te da će Srpska u tome učestvovati, jer ima obavezu prema ovom kraju, ljudima i samom Ćopiću, kao i prema svojoj prošlosti, ali i budućnosti.

U Hašanima je u nedjelju otvorena i biblioteka, koja je renovirana i opremljena u spomen-školi "Branko Ćopić", zahvaljujući angažmanu generalnog konzula Srbije u Banjaluci Vladimira Nikolića i kompanije "m:tel". Konzulat Srbije u narednom periodu obnoviće i knjižni fond biblioteke u Hašanima. 

- Svaka biblioteka ima veliku vrednost, a na ovdašnjim đacima i njihovim budućim životnim uspesima je da dokažu da je ova investicija u znanje bila opravdana - rekao je Nikolić i sve prisutne podsjetio na stihove iz Brankove "Ježeve kućice", koji su metafora za osnovne vrijednosti kao što su marljivost, dosljednost, odanost i poštenje.

U Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Krupi na Uni, u subotu uveče održano je književno veče i svečana akademija "Piscu u čast", koju su organizovali Udruženje književnika Republike Srpske i Zavičajno društvo "Branko Ćopić" iz Hašana.

- Živimo i rastemo kao svjedoci vremena, nikome predaleko da nas ne može zvati, niti čuti, ali uvijek vidjevši Brankovo lice u nama samima i dalje ćemo graditi mostove kojima putuju Brankovi junaci - rekla je na svečanoj akademiji predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Jovanka Stojčinović-Nikolić.
Potpredsjednik Zavičajnoj društva "Branko Ćopić" Hašani Mirjana Vlaisavljević kaže da je prošlo 100 godina od Brankovog rođenja, a čini se kao da je "gavran mahnuo krilom pod starinom Grmečom".

Predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" Svetozar Ličina kaže da je akademija jedan u nizu susreta sa čitaocima i jedan od razgovora o piscu povodom 100 godina od njegovog rođenja.

- Prošli smo cijelu Republiku Srpsku i dio Srbije i tako potvrdili da Ćopić nije završio život 26. marta 1984. godine, da se smrt obrukala o njega sudeći po odzivu na koji smo naišli među čitaocima i građanima - rekao je Ličina.

On je naglasio da ga raduje što je obilježavanje godišnjice piščevog rođenja dobilo na značaju i širini.

Na akademiji, stihove inspirisane Ćopićevim životom i djelom govorili su književnici Ranko Pavlović, Ranko Risojević, Zoran Kostić, Predrag Bjelošević, Boro Kapetanović, Đuro Marinčić i Petar Đaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana