Ćopić, bez obzira na vrijednost, zapostavljen

Srna
Ćopić, bez obzira na vrijednost, zapostavljen

Banjaluka - Branko Ćopić bio je, bez obzira na svoju vrijednost, zapostavljen i potrebno ga je dovesti na nivo velikana kao što su Petar Kočić, Ivo Andrić i Jovan Dučić jer to sigurno zaslužuje, rečeno je na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom obilježavanja 100 godina od Ćopićevog rođenja.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović poručio je da je Ćopić uzvisio rodni Grmeč do neslućenih visina i ostavio trajan dokument o svom zavičaju bolje nego bilo koji udžbenik istorije.

Prema njegovim riječima, Ćopić u skoro svim djelima afirmiše humor koji postaje filozofija života.

"On nije čovjek koji piše o dalekim svjetovima, već o svojoj Krajini i Krajišnicima i svom narodu, i to na izuzetan način", rekao je Kuzmanović.

On je naveo da ANURS kao svoju obavezu osjeća organizovanje ovakve svečanosti i istakao da je Ćopić veliki pisac i patriota, ali je prije 30 i više godina bio zapostavljen jer ga je tadašnja ideologija, zbog njegovih kritičkih eseja, stavila po strani.

"Međutim, krivi smo i mi, jer se nismo sjetili da Branko pripada savremenom svijetu i svima nama. Zato smo u Akademiji na široka vrata vratili Ćopića u škole, kulturne institucije, što će biti jedan novi početak odnosa prema njemu i njegovom djelu", rekao je Kuzmanović.

On kaže da je Akademija pokrenula inicijativu da se Ćopićevi rodni Hašani pretvore u mjesto okupljanja učenika, studenata i umjetnika kako bi osjetili mjesto u kojem je pisac živio i o kojem je stvarao djela.

"Ovim želimo ispraviti nečiju grešku, a, možda, i našu što je Ćopić bio zanemaren", poručio je Kuzmanović.

Akademik Rajko Petrov Nogo ukazao je na potrebu ozbiljnog vraćanja Ćopića u školske čitanke i lektiru, pozorište i kritiku.

"Što se tiče Srbije i Crne Gore, Ćopića su kao najtiražnijeg i najboljeg pisca izbacili iz lektire i ne mogu da mislim ništa drugo nego da su to savršeno svjesno uradili u ovom sistemu u kojem se sve češće čuje da se mora promijeniti svijest i identitet", rekao je Petrov Nogo.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će Zavod za udžbenike iz Beograda objaviti pet tomova Ćopićevih djela i da je predgovor za njih napisao Ranko Popović iz Banjaluke.

"Bilo bi dobro da je ta stvar malo zaraznija i kada bi to počelo da postiđuje i druge izdavače, pa da najtiražnijeg pisca vrate i na njegovo djelo usmjere čitalačku pažnju, a ne da zaboravljaju najbolje i guraju trećerazredne pisce", rekao je Petrov Nogo.

On je dodao da je Branko Ćopić imao nekolicinu dostojnih nasljednika, od kojih je jedan i Đuro Damjanović, ali da ako nema dozivanja među najboljima, nema ni književnosti.

Svečana akademija povodom 100 godina rođenja Branka Ćopića održana je u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana