Čolakoviću i Šauli nagrada Stražilovo

Aleksandra Madžar
Čolakoviću i Šauli nagrada Stražilovo

Novi Sad - Nagradom "Stražilovo" ove godine obogatili su svoju književnu biografiju pjesnici Ranko Čolaković sa knjigom poezije "Jesi li živ živi pesniče" i Goran Šaula sa zbirkom "Grob novog doba".

Saopštili su ovo juče organizatori iz "Brankovog kola" sa Nenadom Grujičićem na čelu, koji je zajedno sa Marijom Sloboda i Ivanom Lalovićem odlučivao o najboljima.

Priznanje "Stražilovo" dodjeljuje se za najbolje knjige objavljene u "Brankovom kolu". Poeziju Ranka Čolakovića, koji je do sada objavio šest pjesničkih knjiga, žiri opisuje kao nesvakidašnju i proživljenu, koja temu pjesnikovanja i poziciju pjesnika u svijetu podiže do tačke vrenja svijesti sa osloncem na harmsovsku ironiju, grotesku i sarkazam.

- Iz ovog moćnog kruga pesama ishode i tonovi demistifikovanja mitova i ideoloških (plemenskih) predrasuda uz pomoć narodne leksike i idiomskih rešenja, te biranih lirskih problesaka, slika i prizora, koji usložnjavaju lepotu pesničkog teksta dajući mu originalni stvaralački pečat - stoji u obrazloženju.

Isto kao i Čolaković, tako je i Šaula, pisac iz Banjaluke, ispisao šest zbirki poezije, ali i jedan roman.

Za nagrađenu knjigu "Grob novog doba" žiri kaže da je zrelo pjesničko djelo.

- U prvom delu pesnik uspostavlja dijalog sa vremenom Vizantije, sa ličnostima iz srpske duhovne i književne tradicije, pokazujući premoć poezije nad istorijom. U drugom delu knjige pesnik dosledno i igrivo iskazuje (samo)svest o pesmi i činu pisanja, o nadahnuću i stihu, o presudnom značaju maternje melodije jezika u poeziji. Ne izostaje ni kritika savremenog čoveka "u našem kraju", ljudske trulosti i greha u svakodnevnoj amoralnosti i nesavršenosti - ovim riječima žiri opisuje djelo u obrazloženju.

Nagrada "Stražilovo" laureatima će svečano biti uručena 10. septembra, u 11 časova, na Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću u okviru 45. "Brankovog kola", koje će trajati od 9. do 19. septembra u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

Priznanje za pjesnički prvenac

Specijalna nagrada za najbolji pjesnički prvenac pripala je Jeleni Stajić za zbirku poezije "Voleti ono što imaš", koja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu studira srpsku književnost i jezik.

- U svom pesničkom prvencu talentovana mlada pesnikinja sučeljava svetove konkretne i mistične stvarnosti, emocije ženskog i muškog principa, u neprestanom nadgornjavanju svetla i tame, a upečatljive lirske slike natopljene su i nanosima ironije koja omogućava iskošen pogled na svet - konstatovao je žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana