Cirkuski performans u MSURS

R. V.
Cirkuski performans u MSURS

BANjALUKA - U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sutra od 19 časova biće izveden performans “Linije” cirkuske grupe “Saj Skom”.

Kultna cirkuska grupa je nastala kao dio projekta “Cirkus=umjetnost”, osmišljenog u saradnji sa regionalnim programom za izvođačke umjetnosti “Teatroskop”, te se realizuje uz podršku francuske ambasade i Francuskog instituta u BiH i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Performans “Linije” je dio pratećeg programa izložbe “Nova era:

Umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promjenama”.

Umjetnički cirkuski nastup “Linije” je savremeni izraz u cirkuskoj vještini koji pruža mogućnost sagledavanja ove vrste perfomativnog pokreta na jedan nov način.

“Linije” prikazuju cirkuskog umjetnika na akrobatskom točku.

Formom i sadržajem, od rekvizita do kružnog postavljanja publike, ova predstava istražuje krug s ciljem otkrivanja suštine cirkusa.

U toku svog nastupa oni koriste boju i rekvizite te na taj način kroz zahtjevne cirkuske pokrete stvaraju novo umjetničko djelo inspirisano djelima slikara Huana Miroa i Vasilija Kandinskog.

Ova cirkuska tačka predstavlja posljednji dio triptiha koji je ujedno namijenjen i najmlađoj publici, a nudi savremeni pogled na tri osnovna cirkuska elementa: tijelo, porodicu i krug.

Kroz ovakvu vrstu pristupa publici se pruža mogućnost drugačijeg pogleda na savremeni cirkus, ali i saznanje na koji način je prevaziđen tradicionalni format ovog umjetničkog izraza, koji danas u mnogim zemljama postaje vid formalnog obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana