Ćirilična rukopisna knjiga u Beogradu: “Miroslavljevo jevanđelje” ponovo u Narodnom muzeju

Agencije
Ćirilična rukopisna knjiga u Beogradu: “Miroslavljevo jevanđelje” ponovo u Narodnom muzeju

BEOGRAD - Najstarija sačuvana ćirilična rukopisna knjiga “Miroslavljevo jevanđelje” od danas do 29. decembra biće izložena u Narodnom muzeju u Beogradu.

“Miroslavljevo” jevanđelje nastalo je osamdesetih godina 12. vijeka, pisana je na pergamentu i sadrži 181 list.

Jedan od listova koji je ruski vladika Porfirije Uspenski odnio 1845-46. godine iz Hilandara, čuva se u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, a sada će biti poslat put Beograda i Narodnog muzeja.

Zapis na posljednjem, 181. listu  “Miroslavljevog jevanđelja” govori da ga je poručio humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje.

“Miroslavljevo jevanđelje” je, kako se vjeruje, bilo namijenjeno njegovoj zadužbini, episkopskoj crkvi sv. Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu.

Pisano je na staroslovenskom jeziku srpske redakcije i raške ortografije. Po svom sastavu je jevanđelistar - bogoslužbena knjiga koja ima dijelove četiri jevanđelja raspoređene prema redoslijedu čitanja u toku crkvene godine. Osim jevanđeoskog teksta ispred svakog čitanja ima ispisane alilujare. Tekst je pisan perom u dvije kolumne, mrkom i crnom bojom, a većina naslova crvenom. Knjiga sadrži 296 minijatura crtanih perom. (Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana