Ćirilica čuva srpsku duhovnost

Ljiljana Aleksić
Ćirilica čuva srpsku duhovnost

Bijeljina - Svečana akademija "Filip Višnjić i knez Ivo od Semberije" održana je u četvrtak uveče u okviru 22. manifestacije "Višnjićevi dani" u Bijeljini.

Učesnici kulturno-umjetničkog programa ukazali su na značaj očuvanja srpskog jezika i ćirilice, koji su snaga duhovnosti i nacionalnog identiteta Republike Srpske i Srba gdje god da žive.

Ovogodišnja manifestacija održava se u svjetlu 255 godina od rođenja kneza Ive od Semberije i 100 godina od rođenja Branka Ćopića. Blagoslovivši ovu manifestaciju njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Hrizostom poručio je da se i ove godine sjećamo našeg Filipa Višnjića, rođenog u Trnovi nadomak Bijeljine.

- Naše sjećanje na Filipa je prilika da se sjetimo njegove žrtve i njegovog krsta, koji je hrabro nosio Balkanom. Filip je bio svjedok svog vremena, on je slušao, pamtio i uz gusle opjevavao srpsko narodno stvaralaštvo - rekao je Hrizostom.

Prema njegovim riječima, srpski narod je sve svoje boli pretvarao u kulturno bogatstvo.

- Nažalost, naša djeca danas skoro i da nisu čula za epske pjesme. Nameću im se novi trendovi čiji kreatori žele da nametnu novog čovjeka i narod po mjeri koju su nam oni odmjerili - rekao je Hrizostom.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević poručio je da bogatim programom "Višnjićevi dani" čuvaju istoriju, kulturu i duhovnost srpskog naroda.

- Bijeljina sija posebnim sjajem. Brojni su znakovi koji upućuju na važnost onoga što nam je zavjetovao slijepi Filip Višnjić - rekao je Malešević i dodao da je posebno važno što će se narednih dana govoriti o značaju očuvanja ćirilice kao jednog od najvažnijih nacionalnih interesa.

Koliko je Filip Višnjić važan za Bijeljinu potvrđuje činjenica da se ova manifestacija u gradu održava po 22. put.

- Ovaj događaj simbolizuje našu vjekovnu opredijeljenost, vraćajući se Višnjiću vraćamo se vjekovnim običajima i tradiciji našeg naroda - rekao je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Bijeljina Slavko Bašić.

U programu svečane akademije učestvovali su pjesnici Jovanka Stojčinović-Nikolić, Rajko Petrov Nogo, Zoran Kostić i Ranko Pavlović. Književnik Ranko Risojević besjedio je na temu "Neprolazni moral dramske pjesme". U programu su nastupili i članovi SPCD "Srbadija".

Program

U okviru manifestacije "Višnjićevi dani" narednih dana biće otvorena izložba "Moja ćirilica" Olgice Stefanović, predstavljen 41. i 42. broj časopisa "Srpska vila", a u okviru programa Saveza slijepih RS promovisana knjiga "Zbilje i tajanstva". Takođe, predviđeno je predstavljanje knjige "Srpski jezik između nauke i politike" Miloša Kovačevića. Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, 8. novembra, biće proglašeni pobjednici takmičenja u literarnim i likovnim radovima te u besjedništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana