Ciklus slika Zorana Čalije posvećen Vizantiji u Muzeju Hercegovine

R. Mijanović
Ciklus slika Zorana Čalije posvećen Vizantiji u Muzeju Hercegovine

Trebinje - Prvom samostalnom izložbom u Muzeju Hercegovine u Trebinju publici se predstavio umjetnik Zoran Čalija izložbom "Služiti ljubavi", koju čini 31 rad u kombinovanoj tehnici.

Najnoviji ciklus slika posvećen je Vizantiji, a na njima se mogu prepoznati zlatni oreoli, figure svetitelja i povremeno prisustvo krsta, ali je, ipak, fokus samih djela stavljen na likovnost.

Na slikama se prepliću raspeće iz Studenice, svetitelji koji kao da su iskoračili sa ikona iz Hilandara, fresaka iz Sopoćana.

- Ove slike nastale su pod utiskom onoga što sam video i doživeo na Kosovu i Metohiji, gde je nastajala i prva srpska država, ako ne računamo Vinču - naveo je Čalija.

Još kao studenta su ga povukli geni. Rođen silom prilika u Skoplju, svoje djetinjstvo je proveo u Trusini, kod Nevesinja. I svaki dolazak u Hercegovinu za njega je predstavljao veliki doživljaj.

- Kroz ove slike delim sa svojim narodom ovde svedočanstva koja sam poslednjih godina doživeo na svetoj srpskoj zemlji - dodao je on.

Kaže da je naziv izložbe "Služiti ljubavi", zapravo suština postojanja, jer su se svi ljudi rodili sa određenim zadatkom da služe ljubavi, što i on želi da podijeli sa svojim sunarodnicima u Trebinju i Hercegovini.

Kod izloženih slika koristio je kombinovanu tehniku zato što je upotrijebio materijalizaciju kvarcnog pijeska ili aranđelovačke vulkanske crvene zemlje, koja mu služi kao podslikavanje ovdašnjeg kamena - zidina sa naših fresaka, dok u isto vrijeme koristi i šlag metal, akrilik i ulje.

- Slika treba da preživi graditeljstvo u slojevima u kojima je nanosim, čime dobija prozračnost, patinu i svetlost koja izbija iz tih dela - pojašnjava on i dodaje da nam sve mogu promijeniti - državu, narod, ali ne i genetski kod i iskonsku ljubav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana