Čikago dobija Srpski filmski festival

B92
Čikago dobija Srpski filmski festival

Srpski filmski festival Čikago 2013 održaće se od 6. do 8. decembra u tom američkog gradu, prikazujući uz veliki broj eminentnih gostiju iz Srbije naša najpopularnija nova filmska ostvarenja.

U okviru filmskog programa festivala biće prikazani igrani filmovi, koji su već predstavljeni publici na raznim festivalima u Srbiji i Evropi, gdje su osvojili brojne nagrade.

Tako će publika u prestižnom čikaškom bioskopu "Muvico theater " imati priliku da pogleda filmove: "Krugovi" Srdana Golubovića, "Falsifikator" Gorana Markovića, "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića, "Ravna Gora" Radosa Bajića, "Mamaroš" Momčila Mome Mrdakovića , "Drzava" i "Put ruzama posut" Olivere Šaranović.

Prve večeri, 6. decembra, predviđeno je otvaranje festivala, a nakon toga slijede projekcije dva filma (Ravna gora, Falsifikator) uz razgovor sa režiserima i protagonistima. Drugog dana, 7. decembra, održaće se gala veče za kada je predviđen svečani prijem uz druženje sa gostima iz Srbije, Vašingtona i ostalih gradova SAD. Nakon toga uslijediće projekcija još dva filma (Mamaroš, Krugovi), dok je za 8. decembar zakazano zatvaranje festivala, a nakon prikazana tri filma (Država, Put ružama posut, Kad svane dan) predviđen je i prigodan program uz muziku.

Pored ovih naslova posjetioci će imati priliku da vide i nekoliko dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u okviru pratećeg programa festivala. Svi filmovi će biti prikazani sa prijevodom na engleski jezik, pa će američki filmofili biti u prilici da bolje upoznaju aktuelnu srpsku kinematografiju i kulturu.

Čikaška publika će imati privilegiju da glasa i izabere najbolji film, koji će dobiti nagradu publike festivala. Cio festival se održati u bioskopu "Muvico theater" u Rozmontu, koji će svojim ambijentom dati poseban glamur i doživljaj gostima i publici.

O značaju Srpskog filmskog festivala u Čikagu svjedoče i brojni gosti festivala, glumci, reditelji i producenti, koji će se nakon emitovanja filmova i lično pokloniti publici.

Odbor Srpskog filmskog festivala, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, Kancelarije za saradnju sa dijasporom, i u saradnji sa listom "Srpsko Ogledalo", Generalnim konzulatom Republike Srbije i Srpsko-američkim muzejom "Sveti Sava", a na inicijativu direktorke festivala Slavice Petrović, odlučio je da srpska zajednica u Čikagu postane domaćin ove kulturne manifestacije koja će se održavati svake godine.

Sve informacije o Srpskom filmskom festivalu u Čikagu, možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala kao i na fejsbuk stranici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana