Ćeraćemo se još za smijeh u publici

Cvija Mrkonjić
Ćeraćemo se još za smijeh u publici

Banjaluka - Premijera poetskog recitala "Ćeraćemo se još" Dragoslava Medojevića izvedena je u punoj sali na pozorišnoj sceni banjalučkog Doma omladine.

Publika je aplauzom podržala kolaž pjesama i proze koje je ovaj umjetnik pažljivo birao kako bi na najljepši način obilježio 35 godina rada u Banjalučkom studentskom pozorištu (BSP).

Posebnu draž ovom izvođenju dalo je presvlačenje i šminkanje, koje je Medojević ovaj put radio pred publikom. Posjetioci su sa znatiželjom gledali kako glumac lijepi bradu i brkove i priprema se na sceni za scenu, što inače radi iza zavjese.

- Nastojao sam da recital bude što zanimljiviji, pa sam kroz monologe govorio kako smo se ćerali kroz istoriju i šta je zapravo ćeranje. Izraz "ćeraćemo se još" je zapravo konstatacija, a ne prijetnja ili obećanje - kazao je Medojević.

Ovaj komad autorski je projekat Medojevića, koji je jedan od osnivača BSP-a. Zaljubljenici u magiju teatra uživali su jedan čas u monolozima iz "Gorskog vijenca", govoru Majora Gavrilovića iz filma "Sveti Georgije ubiva Aždahu", Čehovljevom monologu o štetnosti duvana, te monolozima iz predstave "Seme", koju su radili u Banjaluci prije dvadesetak godina.

Dragoslav Medojević prošle godine uradio je omaž svome učitelju glume Lucijanu Latingeru predstavom "Margareta", za koju je tada kazao da je bila prekretnica u njegovoj karijeri.

- Ovaj komad presudio je da se definitivno posvetim pozorištu. To je jedan od načina da zahvalim Luci, mom prijatelju, velikom glumcu, učitelju i dramskom pedagogu - kazao je tada Medojević.

On je dodao da nema namjeru da se bavi režijom, a da je oživljavanje "Margarete" bilo na neki način obrada Lucijanove režije.

Premijera ove predstave, po tekstu francuskog dramatičara Armana Salakura, izvedena je prošle godine u oktobru na sceni BSP-a, u kojem je ovaj komad prvi put izveden prije 34 godine.

"Pozorište u predgrađu"

Najavljeno je i da će Dragoslav Medojević poetski recital "Ćeraćemo se još" izvoditi i po banjalučkim mjesnim zajednicama, u okviru projekta pod nazivom "Pozorište u predgrađu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana