Centar Simon Vizental objavio godišnju listu sa najvećim primerima antisemitizma

Tanjug
Foto: Printscreen

JERUSALIM- Centar Simon Vizental objavio je godišnju listu od deset najvećih primera antisemitizma u popularnoj kulturi, akademskim krugovima i medijima širom svijeta.

   "Ova neviđena bujica mržnje prema Jevrejima podstakla je antisemitske zločine iz mržnje i normalizovala anti-jevrejski govor mržnje" navodi se na sajtu centra Simon Vizental.
  
 "Političari su ponudili reči utehe jevrejskim žrtvama, ali nisu preduzeli efikasne mere da suzbiju napade, dok su diplomate UN i kulturna i akademska elita često legitimisale mržnju prema jevrejskoj državi", navodi se na sajtu.
 
   Na vrhu liste Centra nalazi se muzičar Kanje Vest zbog svojih antisemitskih izjava a prati ga predstavnica UN savjeta za ljudska prava u Palestini Frančeska Albaneze koja je, po navodima Centra Simon Vizental, uporedila jevrejsku državu sa nacističkom Nemačkom.
 
   Na listi se našao i Mahmud Abas, predsjednik Palestine koji je izjavio da je "Izrael izvršio 50 Holokausta nad stanovnicima Palestine", a Centar optužuje i vlast Irana za antisemitizam. 
 
   Pored toga, na spisku se nalaze i nasilni napadi na Jevreje u Njujorku, Čikagu, Londonu i Njemačkoj, talačka kriza u sinagogi u Teksasu, a dodaju i primetan rast antisemitizma na američkim univerzitetima, gdje se prestižan Harvard univerzitet našao na vrhu liste.
  
 Ostali na listi su Crni hebrejski Izraelci, grupa afroamerikanca u SAD koji tvrde da su potomci biblijskih Izraelaca, iako nemaju veza sa tradicionalnom jevrejskom zajednicom, kao i elitna izložba Dokumenta Art u Njemačkoj koja je, po njihovima riječima, bila prepuna djela sa antisemitskim oznakama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana