Časopis Književnik - Ogledalo pisane riječi

Aleksandra Madžar
Časopis Književnik - Ogledalo pisane riječi

Banjaluka - Dvobrojem u rukama čitalaca (33/34) obilježavamo deset godina publikovanja "Književnika", časopisa koji je, među rijetkima, "branio" čast književnosti i literarnog angažmana u smutnom vremenu nenaklonjenom umjetnosti.

Rekao je ovo književnik Milenko Stojičić, čija su djela zastupljena i u ovom dvobroju časopisa, koji deset godina

(2003 - 2013) spaja pisce iz različitih zemalja, njihovu umjetnost i kulturu u jednu divnu cjelinu zvanu književnost.

- Obilježavanje jubileja počelo je na Međunarodnim susretima časopisa i izdavača "Revienj njithin revienj" u Ljubljani, gdje je književnik Zdravko Kecman predstavio naš "Književnik" i promovisao antologiju "Atlas evropske lirike" - kazao je Stojičić.

Stojičić se osvrnuo na godine u kojima je ovaj časopis "rastao" i pod svojim koricama iz godine u godinu skupljao djela nastala u trenucima inspiracije značajnih srpskih i evropskih pisaca.

- Deset godina života časopisa sazrijeva u metaforu "ruže vremena" čije su latice "uvijene" od stihova i rečenica. Časopis "Književnik" je iz pepela društvenog previda vaskrsavao u feniksa sa krilima od korica i listova, na kojima su objavljene lijepe riječi u različitim žanrovskim formama - podsjetio je Stojičić.

Ovaj književnik ne krije ponos jer je dio jedne književne cjeline za koju kaže da je uprkos "mrkoj kapi" i saču društvene nezainteresovanosti ipak bio i ostao rijetko ogledalo pisane riječi u kojem su se "vidjeli" pisci i pečati njihovih literarijuma.

- Ovaj svečani dvobroj je "prototip" tematikuma "Književnika" proteklih deset godina u kojima čitaoci mogu uživati u jevrejskoj poeziji Izraela, poljskih pjesnika Leonarda Koena, Andre Šinkela, Eve Zonenberg - rekao je Stojičić.

Objektivnost

- Objektivan književni arbitar lako će "sračunati" umjetničku dobit desetogodišnjeg "Književnika", nekoliko antologijskih izbora priča i pjesama sa različitih dijelova literarnog globusa, prevodi najpoznatijih svjetskih pisaca, novi radovi pisaca sa naših literarnih hemisfera koji su izrasli u sopstveno ime i prezime - rekao je Milenko Stojičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana