Čarojice predstavljaju Srpsku

Aleksandra Madžar
Čarojice predstavljaju Srpsku

Banjaluka - Muzej Republike Srpske učestvuje na velikoj međunarodnoj izložbi "Slovenski karnevali", koja će biti otvorena u subotu u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

Nacionalni muzej Srpske francuskoj publici predstaviće stari slovenski običaj "čarojice", potvrdio je viši kustos etnolog Vladimir Đukanović. On je zajedno sa dokumentaristom Nikolom Zagorcem pripremio materijal za dio postavke kojom se RS predstavlja u Parizu.

- Izložba ima za cilj da poveže, sačuva i unaprijedi kulturne vrijednosti i tradiciju koje su zajedničke svim slovenskim zemljama - rekao je Đukanović.

Organizator je međunarodna nevladina organizacija Forum slovenskih zemalja sa sjedištem u Ljubljani, a u okviru "Slovenskih karnevala" biće prikazani različiti običaji.

- "Čarojice" su stari slovenski običaj u kojem povorke maskiranih mladića obilaze sela u periodu od Svetog Nikole do Božića. Simbolično, one predstavljaju povorke duša predaka koje donose plodnost - objasnio je Zagorac.

Klepećući zvonima, kako je kazao, čarojičari igraju i pjevaju ispred svake kuće u selu skupljajući darove.

- Vjerovalo se da će ljetina bolje roditi onim domaćinstvima koje posjete čarojičari. Ova izložba je idealan način da Muzej RS promoviše istoriju, tradiciju i kulturu naroda Republike Srpske i BiH - naglasio je on.

Radnici nacionalnog muzeja pozvani su da prisustvuju otvaranju ove značajne postavke, ali su uz saglasnost direktora Muzeja RS Nade Puvačić odlučili da ne idu iz objektivnih razloga, uzrokovanih katastrofalnim poplavama.

- Naš muzej nije poplavljen, ali iz solidarnosti sa stanovništvom i kolegama iz muzeja sa poplavljenih područja, smatramo da naše prisustvo u Parizu sada nije prioritet - istakao je Đukanović.

Kazao je da žele da putem značajnog događaja i čelnika Foruma apeluju na tešku situaciju u Republici Srpskoj i BiH.

"Noć muzeja" 7. juna

- Ove godine pripremili smo bogat program za "Noć muzeja", ali smo zbog velikih poplava morali da pravimo male izmjene. Program će početi 7. juna u 18 časova promocijom "Narodnog bukvara" Vladimira Đukanovića - kazao je Nikola Zagorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana