Čarobne izvedbe banjalučke violinistkinje Jovane Raljić ostavile Kineze bez daha

Dejan Jovičić
Čarobne izvedbe banjalučke violinistkinje Jovane Raljić ostavile Kineze bez daha

BANjALUKA - Nakon što je početkom ove godine magičnim zvucima violine opčinila publiku u Japanu, banjalučka umjetnica Jovana Raljić vratila se nedavno sa nove azijske turneje gdje je nastupila kao solista i koncertmajstor orkestra “Bečki virtuozi” u sedam kineskih gradova.

Koncertne sale u Šangaju, Guangdžou, Šenzenu i drugim metropolama bile su ispunjene do posljednjeg mjesta, a iskustvo koje je stekla u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta obogatilo ju je u muzičkom i svakom drugom pogledu.

- Održali smo osam koncerata pred više od deset hiljada posjetilaca i prijatno sam iznenađena publikom koja je veoma sofisticirana i obrazovana. Znalo se desiti da tokom izvođenja bisa, kada sam svirala solo violinsku kompoziciju kineskog porijekla, čitava sala pjeva uglas uz mene, što je bilo nevjerovatno. Ti momenti su učinili da se kao umjetnik osjećam inspirisano i dovodili su me do ekstaze - rekla je Raljićeva.

U Kinu je stigla nakon boravka u Švajcarskoj gdje je pozvana od strane internacionalnog udruženja violinskih takmičenja EXCO i učestvovala kao docent i mentor na masterklasu sa laueratima širom svijeta koji su se takmičili u uzrasnoj kategoriji od 18 do 24 godine.

Kao dio tima od pet docenata, društvo su joj pravili koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra “Veselin Gelev”, renomirani solista čelista Kristof Kroize iz Švajcarske, njujorčanski kontrabasista Ken Filijano iz priznatog Karnegi hola te poznati švajcarski saksofonista Danijel Šnajder.

- Turneja je obuhvatala nekoliko gradova, poput Ciriha, Basela, Ženeve i drugih, te najpriznatije muzičke festivale klasične muzike, među kojima je bio i festival u Lucernu. Izuzetno sam počastvovana što sam dobila ovu priliku i zahvalna sam pozitivnim reakcijama studenata na moj rad. Postoji mogućnost da ovakav sličan projekat bude uskoro održan u Njujorku - navela je Raljićeva.

Priliku da uživa u njenim čarobnim izvedbama imala je tokom ljeta i hrvatska publika, a posebno se izdvaja solistički koncert u Pulskom narodnom pozorištu koga je održala uz klavirsku pratnju austrijskog umjetnika Klemensa Cajlingera.

- Prva polovina koncerta bila je ispunjena virtuoznim komadima i sonatama Bramsa, Ravela i Sen-Sansa, a u drugoj sam kombinovala glas sa džezom uz violinsku improvizaciju.                                                                                                 Publika je ispratila koncert ovacijama a dobili smo i divne muzičke kritike – kazala je Raljićeva.

U proteklih desetak godina održala je na stotine nastupa sa Bečkom, Mađarskom, Poljskom i Finskom filharmonijom, kao i sa filharmonijom iz Graca i Češkim simfonijskim orkestrom, a već godinama boravi u Austriji, gdje je prva violina simfonijskog orkestra “Bruknerorkestra” u Lincu i “Niderbajeriše” filharmonije, gradeći paralelno uspješnu solističku karijeru kao koncertni violinista.

Temperaturni šok

Putovanje u Kinu za mladu Banjalučanku je bio veliki izazov, jer je let išao preko Abu Dabija i trajao je 17 časova, a kako bi stigli od jednog do drugog kineskog grada morali su prelaziti i po 2.500 kilometara.

- Pratio nas je pravi temperaturni šok, jer smo samo u jednom danu doživljavali klimatske promjene od 18 do 40 stepeni Celzijusa i obrnuto. Ali Kinezi su veoma prijatan i gostoljubiv narod i osjećali smo se kao kod kuće - ispričala je Raljićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana