Budimir: Akademija umjetnosti jedan od stubova kulture Srpske

Srna
Budimir: Akademija umjetnosti jedan od stubova kulture Srpske

BANjALUKA - Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci jedan je od stubova kulture Republike Srpske a svršeni studenti Akademije važni su u kulturnom životu Srpske i regiona, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir.

Budimir je, prije svečane akademije povodom 25 godina rada i razvoja Akademije umjetnosti, rekao da Akademija konstantno napreduje te da je pokazatelj dobrog rada ovogodišnja velika zainteresovanost svršenih srednjoškolaca za upis u tu visokoškolsku ustanovu.

"Akademija umjetnosti svoj posao radi vrlo kvalitetno. Kadar je popunjen, 55 nastavnika i više od 20 saradnika pokazuje da smo uspjeli da organizacijom tri studijska ciklusa popunimo i sopstvenim snagama kadar koji sada ozbiljno radi", istakao je Budimir novinarima u Banjaluci.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da se Akademija umjetnosti posebno ističe jer su u svim oblastima umjetnosti u Srpskoj, regionu i svijetu zastupljeni umjetnici te akademije.

"Gotovo da nijedan umjetnički događaj u zemljama regiona ali i u svijetu nije završen bez učešća članova naše akademije, bilo nastavnika, saradnika ili studenata", istakao je Gajanin. On je dodao da Univerzitet u saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom Srpske ulaže napore da se poboljšaju uslovi studiranja i rada na Akademiji umjetnosti.

"Nadam se da će do kraja ove akademske godine biti završen studentski kulturni centar koji će u suštini biti i jedna od nastavnih baza naše Akademije umjetnosti prije svega za studijski program dramske umjetnosti", rekao je Gajanin. Govoreći o prvom upisnom roku u novu akademsku godinu, Gajanin ističe da je zadovoljan brojem zainteresovanih srednjoškolaca da nastave školovanje na Univerzitetu.

On je naveo da je zainteresovanost slična kao prošle godine te da je oko 1.630 kandidata ostvarilo pravo upisa na fakultete Univerziteta. Gajanin je naveo da će Senat Univerziteta razmatrati da svim kandidatima, koji su bili na prvom upisnom roku i uspješno položili prijemni ispit a nisu se kvalifikovali na budžet, ponudi preostala budžetska mjesta na drugim studijskim programima.

Dekan Akademije umjetnosti Dragana Purković Macan rekla je da Akademija danas ispraća 25. generaciju studenata i da planira otvaranje i novih odsjeka.

"Pri kraju nam je akreditacija dizajna enterijera, u proceduri je snimanje i dizajn zvuka. Tako da planiramo sve ono što nam donosi vrijeme i neke nove tendencije da imamo na našoj akademiji", rekla je Macanova. Student generacije studijskog programa Dramske umjetnosti Marko Vujević istakao je da je jako zadovoljan kvalitetom studija banjalučke Akademije umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana