Brus Dikinson izdaje album i grafički roman “The Mandraks Project”: Mračna priča o osveti i moći

Branislav Predojević
Brus Dikinson izdaje album i grafički roman “The Mandraks Project”: Mračna priča o osveti i moći

LONDON - Pjevač legende hevi metal zvuka “Ajron mejden” Brus Dikinson objaviće svoj novi solo album “The Mandraks Project” tokom 2024. godine, praćen serijom grafičkih romana istoimenog naziva.

Prvi singl “Afterglow Of Ragnarock” izlazi 1. decembra, a Dikinson kaže da ova pjesma postavlja ton cijelog dolazećeg albuma.

- Bilo je važno postaviti ton projekta ovom pjesmom. Kao što i priliči njenom naslovu, to je teška pjesma i ima sjajan veliki rif koji je pokreće, ali postoji i prava melodija u refrenu koja prikazuje svjetlo i sjenu koje donosi ostatak albuma - rekao je Dikinson.

Singl izlazi kao vinilni, sa osam stranica grafičkog romana, a takođe sadrži numeru “If Eternity Should Fail”, koja je izašla na albumu “Ajron mejdena” iz 2015. “The Book of Souls” .

Sam album je neka vrsta saundtreka za nadolazeću trilogiju grafičkih romana koja se, po riječima njenog autora, bavi okultnom borbom za moć.

- Grafički romani “The Mandraks Project” su mračna priča o moći, zlostavljanju i borbi za identitet, postavljena u pozadini života naučnog i okultnog genija - rekao je Dikinson.

Serijal ima ukupno 12 epizoda, sabranih u tri grafička romana koje je kreirao Dikinson, napisao Toni Li, dok je za crtež zadužen Staz Džonson, a svaku će objaviti izdavačka kuća “Z2 Comics” 2024. godine. Dikinson je za snimanje albuma i prateću turneju okupio zanimljivu ekipu muzičara koju čine njegov dugogodišnji saradnik i partner u pisanju pjesama gitarista i producent Roj Z, bubnjar Dejv Moreno, koji je svirao na Dikinsonovom albumu “Tyranny od Souls” iz 2005. i ima cijenjenu karijeru traženog studijskog muzičara. Muzičarka Tonja O'Kalagan, koja je nastupala sa bendom “Vajtsnejk”, svirala je bas gitaru, dok je na klavijaturama Misterija (Đuzepe Lampijeri), istoimeni muzičar klasičnog prog metal projekta “Misterija” .

- Ovaj album je za mene bio veoma lično putovanje i izuzetno sam ponosan na njega. Roj Z i ja smo to godinama planirali, pisali i snimali i veoma sam uzbuđen što će ga ljudi konačno čuti. Još sam više uzbuđen zbog mogućnosti da krenem na put sa ovim nevjerovatnim bendom koji smo sastavili, kako bismo ga mogli oživjeti - rekao je Dikinson najavljujući svjetsku turneju, tokom koje će nastupiti i u Zagrebu 13. jula.

Karijera

Dikinson je karijeru započeo u bendu “Samson” krajem sedamdesetih sa kojim je snimio dva albuma, da bi 1981. godine prešao u “Ajron mejden”.

Sa legendama britanskog metala, sa kojim je nastupao u dva navrata, od 1981. do 1993. i od 1999. do danas, snimio je 13 albuma. Početkom devedesetih započeo je solo karijeru albumom “Tatooed Millionare” (1990) tokom koje je do danas objavio još pet projekata, uz dosta eksperimentalniji zvuk u odnosu na matični bend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana