Bronzana Matrjoška stigla u RS

Cvija Mrkonjić
Bronzana Matrjoška stigla u RS

Mokra Gora - Student Muzičkke akademije iz Istočnog Sarajeva Vanja Ćirković osvojila je treće mjesto i dobila bronzanu "Matrjošku" na muzičkom "Boljšoj" festivalu klasične muzike na Mećavniku na Mokroj Gori.

Triju harmonika "Assahra" sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda pripala je zlatna "Matrjoška", a srebrna je otišla u ruke Pavlu Krstiću iz Muzičke škole "Isidor Bajić" iz Novoga Sada.

Manifestacija na Mećavniku završena je u subotu uveče dodjelom nagrada, a Ćirkovićeva je i ranije osvojila značajna priznanja kao što je prvo mjesto na Međunarodnom dječijem i omladinskom festivalu "Talenti bez granica" u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Odluku o najboljima donio je žiri u sastavu: akademik Isidora Žebeljan (predsjednik), pijanista Aleksandar Madžar i profesor i dekan Muzičke akademije u Novom Sadu mr Zoran Krajišnik.

Na manifestaciji koju je prošle godine osnovao reditelj Emir Kusturica takmičilo se stotinak učesnika iz srednjih muzičkih škola i akademija iz Srbije i Republike Srpske. 

Tema takmičarskog dijela bilo je izvođenje klasičnih i savremenih ruskih kompozicija. Na scenskom spektaklu na otvorenom posjetioce su dočekale i svjetske zvijezde klasične muzike - pijanista Denis Macujev, violinistkinja Alena Baeva, pijanista Aleksandar Madžar, kao i Češki narodni simfonijski orkestar.

Ideja osnivača festivala Emira Kusturice jeste da se promoviše što veći broj mladih talentovanih muzičara iz srednjih škola i akademija iz Srbije i Srpske sa željom da se ovaj događaj uvrsti među najznačajnije evropske i svjetske festivale klasične muzike.

Među najznačajnijim gostima bila je i Alena Baeva koja svira violinu napravljenu u majstorskoj radionici čuvenog Antonija Stradivarija, a sada je vlasništvo Ruske državne kolekcije.

- Ove godine nam se prijavio veliki broj studenata i đaka iz škola i akademija širom Srbije i Republike Srpske, a selekcija je bila i mnogo teža jer je prijavljeno mnogo kvalitetnih izvođača - rekao je selektor takmičarskog programa Dejan Sparavalo.

Filmski program

U okviru festivala prikazano je i nekoliko filmova, ruskih klasika. To su "Ogledalo" Andreja Tarkovskog, koji se dobro uklopio u atmosferu festivala kao uvod, kao i animirani "Čeburaška" Romana Kačanova, nastao sedamdesetih u sovjetskoj Rusiji. Publika je imala priliku da pogleda i film "Ja sam Kuba" Mihaila Kalatozova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana