Brankovo vrijeme tek dolazi

Dijana Dujić
Brankovo vrijeme tek dolazi

Doboj - Branko Ćopić ne može da stane ni u jedan ram i svi mi koji govorimo o njemu i njegovom djelu je malo u odnosu na ono što je Branko pisao i ostavio generacijama.

Istakao je ovo predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" iz Banjaluke Svetozar Ličina na književnoj večeri, koja je u četvrtak uveče organizovana u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje povodom stotinu godina od rođenja velikog pisca Branka Ćopića.

Osim Ličine, na književnoj večeri učestvovali su pjesnici Jovanka Stojčinović-Nikolić i Petar Đaković, te književnik Ranko Pavlović.

Prisutnim ljubiteljima pisane riječi, prije svega, ljubiteljima djela Branka Ćopića, Ličina je kazao da Brankovo vrijeme tek dolazi i da 26. mart 1984. godine nije bio njegov posljednji dan.

- On je i sada među nama. Dođete li u podnožje Grmeča, u rodno selo Hašane, srešćete tamo njegove junake, komšije, skitnice, srešćete mnoge koji kao da je Branko tu - kazao je Ličina.

On je dodao da je Branko nosio dvije glave i to jednu realnu, a drugu svu u mašti, snovima i težnjama da stvori bolji svijet u svojoj literaturi.

- Pročitajte "Baštu sljezove boje" ili bilo koje drugo njegovo djelo, vi ćete se odmoriti i zaboraviti na svakodnevne nevolje i tegobe. Vi ćete biti smješteni u jednu bajku, san, nešto što je Branko želio da u životu ima, a to je da pružimo jedan drugome prijateljsku ruku i da ne zaboravimo da smo samo prolaznici u ovom svijetu - ispričao je predsjednik Fondacije "Branko Ćopić".

Svjetski i evropski pisac, romansijer, pjesnik, anegdotičar i pisac mnogih drugih žanrova iza sebe je ostavio najobimnije djelo u srpskoj književnosti.

- Preko 2.000 naslova, preko deset miliona primjeraka tih naslova, svaki drugi Jugosloven je u to vrijeme imao neku njegovu knjigu. Pisac koji je još za života vrlo rano ušao u čitanke, što je san svakoga pjesnika, a onda je ušao u školsku lektiru i postao prvi naš savremeni profesionalni pisac koji je živio od svoje profesije. Jedan od ljudi koji se mjeri po lirizmu, umoru i mekoći svoje duše, tako da mi govorimo o dva Branka. Branku veselom, raspoloženom koji nas nasmijava, i onom tužnom Branku - riječi su Ličine koji ističe da Brankova literatura nudi smijeh, život, zbilju, maštu, bajkoviti svijet koji je jednako drag i odraslima i djeci.

Književnik Ranko Pavlović kazao je u godini u kojoj se obilježava jedan vijek od rođenja Branka Ćopića, da je ovo prilika da se podsjeti na jedno zaista impresivno djelo jednog od najčitanijih, najprevođenijih, najpopularnijih pisaca sa ovih prostora.

Jezik

- Branko je pisao narodnim jezikom da ga može svako razumjeti i to je bilo vrijeme koje je proslavilo Branka. On se nalazi u svim čitankama. Njegova "Ježeva kućica" je interesantna za sve uzraste. On je stalno među djecom i ljudima sa svojom likovima i djelima kao što su Nikoletina Bursać, "Bašta sljezove boje" i mnogim drugim neprolaznim djelima - rekla je pjesnikinja Jovanka Stojčinović-Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana