Brankova nagrada za najbolje studentske radove

Srna
Brankova nagrada za najbolje studentske radove

Novi Sad - U Novom Sadu je uručena Brankova nagrada Matice srpske za 2015/2016. godinu, koja se tradicionalno dodjeljuje za najbolje studentske radove iz oblasti srpske ili svjetske književnosti.

Ove godine laureat prestižne nagrade Matice srpske je Aleksa Nikolić, student treće godine komparativne književnosti na Univerzitetu u Novom Sadu.


Tema Nikolićevog rada je arhetip u okviru stare književnosti na kome je, kako ističe, radio puna tri mjeseca.

Nikolić je dodao da mu nagrada znači puno, prije svega kao motivacija za dalje studiranje.

"U radu se bavim jednim arhetipom koji postoji u tri epa stare književosti. Pokušao sam da kroz taj arhetip i tretman tog arhetipa pokažem kako su se u tim epovima oslikavale poetičke tendencije u onom vremenu u kom su oni nastali", rekao je danas Nikolić novinarima.

Član žirija za dodjelu Brankove nagrade Vladimir Gvozden istakao je da su prilikom dodjele nagrade najvažnija dva kriterijuma.

"Jedan je naučnost u smislu istraživanja, građe, literature, načina argumentacije, a drugi kriterijum je stil, odnosno način pisanja. Rad mora da bude uverljiv čak i ako nešto ne znate. Treba to da u radu dobro sakrijete, a ne da otkrijete", objasnio je Gvozden.

Drugu nagradu podijelilo je dvoje, a treću troje studenata.

Na konkurs za Brankovu nagradu ove godine stiglo je 26 studentskih radova i to sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kao i sa filoloških i filozofskih fakulteta u Beogradu i na Palama.

Brankova nagrada za školsku 2015/2016. godinu uručena je na svečanosti u Salonu Matice srpske.

Sud o prispjelim studentskim radovima ove godine dalo je pet kompetentnih stručnjaka iz oblasti srpske i svjetske književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana