Branko Ćopić nepravedno zapostavljen

Aleksandra Madžar
Branko Ćopić nepravedno zapostavljen

Banjaluka - Treći simpozijum o stvaralaštvu velikana pisane riječi Branka Ćopića - "Ćopićevsko modelovanje realnosti kroz humor i satiru", koji je organizovan u okviru istraživačkog projekta "Lirski, humoristički i satirički svijet Branka Ćopića", počeo je juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Projekat je okupio oko 82 učesnika iz Beograda, Novog Sada, Tuzle, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Hongkonga. Neki od učesnika svoja izlaganja održaće putem mreže koja pruža usluge internet telefonije, "skajpa".

- Veliki pisac Branko Ćopić u BiH i Republici Srpskoj nije na mjestu na kojem zaslužuje da bude. Ovaj simpozijum je veoma važan, jer zahvaljujući rukovodiocu projekta Branku Tošoviću i njegovom stručnom timu iz Graca, danas imamo mogućnost da učimo kako treba čitati, tumačiti i predstavljati Ćopića - rekla je na otvaranju simpozijuma pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović.

Ona je istakla da govoreći o Branku Ćopiću čuvamo sopstveni jezik, promovišemo ime i djelo književnika koji je davno izašao iz granica u kojima mi živimo.

Nosioci ovog međunarodnog projekta su Institut za slavistiku univerziteta "Karl-Frank" u Gracu i Narodna i univerzitetska biblioteka RS uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteka RS Ljiljana Petrović-Zečić nije krila zadovoljstvo što je biblioteka dio značajnog projekta.

- Poseban značaj simpozijuma je u tome što će u toku tri dana književnost i nauka o jeziku kroz ove radove progovoriti o ovom velikom književniku i dati značaj koji do sada nije imao - naglasila je Petrović-Zečić.

Rukovodilac projekta o Branku Ćopiću je Branko Tošović, koji je profesor na Univerzitetu "Karl-Frank" u Gracu.

- Branko Ćopić je nepravedno zaboravljen i zapostavljen i upravo zbog toga smatram da ovaj projekat daje novu mogućnost da se šira publika upozna sa jednim velikanom i umjetnikom. A ako neko treba da se vrati Ćopiću, onda je to Krajina i Republika Srpska - istakao je Tošović.

Najavio je da će sljedeće godine tema simpozijuma biti "Odnos muškarca i žene u Ćopićevom djelu".

U okviru simpozijuma u holu biblioteke otvorena je izložba "Branko Ćopić, život i djelo - veliki Ćopić u malom svijetu" autorke Ratke Marić. Simpozijum Ćopiću u čast biće završen sutra.

Učesnici

- Branko Ćopić je pisac koji govori takvim jezikom koji već nestaje u našoj svesti. Ako je bitno određenje čoveka govor, igra, treće je smeh. Ćopić je tu nenadmašen. Danas ću govoriti o zrelom humoru u "Bašti sljezove boje", nastale u završnoj fazi njegovog stvaralaštva. Sa uživanjem sam ponovo čitao Ćopića i došao na ovaj skup - rekao je jedan od učesnika simpozijuma profesor doktor Miloš Đorđević iz Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana