Branislav Janković - Priča o nama utkana u Suze Svetog Nikole

Mirna Pijetlović
Branislav Janković - Priča o nama utkana u Suze Svetog Nikole

Nije bitan plač Svetog Nikole, bitno je zbog čega on plače. A to nisu samo njegove suze već i naše. Moj roman je religiozan onoliko koliko ste i sami religiozni. I onoliko hrišćanski ili jeretički koliko ste se odlučili za jedno ili drugo.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" književnik i novinar Branislav Janković, čiji je roman "Suze Svetog Nikole" nedavno izašao iz štampe, a već plijeni pažnju čitalaca kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj.

- Ne pokušavam da čitaoce uverim u bilo šta, jednostavno pričam priču o žiteljima jednog sela čiji su gresi postali toliko veliki da su prizvali same đavole. Sveti Nikola, takođe prizvan poslednjom željom jednog od junaka, dolazi u selo i piše knjigu plača i hrabrosti tih dana, kao svedok pokajanja stanovnika i njihove borbe protiv nečastivog - rekao je Janković

"Suze Svetog Nikole" su roman u kojem su glavni junaci čitaoci, i biće uvučeni u priču koja lako može i njih da obilježi i podsjeti ih na njihove sopstvene grijehe.

- Da li to ima veze sa religijom? Nema. Da li će se opet pojaviti sveci? Možda. Roman govori o borbi dobra i zla, a da bi čovek pobedio spoljno zlo mora prvo da ga spozna u sebi i prevaziđe ga, što likovi u romanu i čine. To je ujedno poziv na aktivnost čitaoca. Njegovo saučesništvo bilo bi u tome da se preispita i otkrije svoju tamnu stranu. Otud je ovaj roman kao ogledalo u kome se čitalac ogleda, koje ne laže, ne ulepšava, kao ono iz bajke o Snežani. Pogledajte se u ogledalo i recite koga vidite - ističe Branislav Janković.    

Bogatstvo stare srpske religije jedan je od važnih, pratećih dijelova "Suza Svetog Nikole", a kako ističe Janković kroz običaje je htio da pokaže odnos našeg čovjeka prema i životu i smrti, radostima i teškoćama.

- Fantastika je tu najnormalnija stvar jer srpski folklor je sav prožet magijom, natprirodnim bićima i silama i drugim fantastičnim momentima. Ako smo mogli da učimo o grčkim, zašto ne možemo o staroslovenskim bogovima? Mi bolje znamo tuđa nego svoja božanstva. A životnu dramu možete da smestite i u komediju, nije bitno ni vreme ni okruženje - kaže Janković. 

Kako ističe ovaj pisac, svoj roman voli da nazove folklornim realizmom. To mu, kako kaže, daje puno prostora i opravdanja za svaku napisanu riječ fantastike, i da u priču o napadnutom selu smjesti i anđele i đavole, i svece i grešnike, i vampire i junake.

- S obzirom na to kakve su kritike, očigledno je da se baš to dopalo ljudima jer čitaoci vole priče o dobru i zlu, o borbi i kajanju, u stvari priču o nama samima. Fantastika je tu samo dekor za mnogo bitnije i važnije stvari. Više je đavola među nama nego u svim našim bajkama i pričama. Ljudi vole kada pobedi dobro, problem je samo što bi oni samo da čitaju o tome, bez želje da doprinesu pobedi u stvarnom životu - priča Janković.

Njegovi junaci su, kaže, priznali svoje grijehe i krenuli u borbu. Nije imao razloga da miri dvije prijateljske stvari: fantastika je protkana kroz sve naše običaje, od trenutka rođenja, sa crvenim koncem vezanim oko ruke i slobodnom desnom rukom da možemo da se branimo od đavola, pa do posluženog ratluka i šećera u kockama za pokoj duše.     

Prema mišljenju Jankovića, u ovom svijetu prepunom informacija i književne hiperprodukcije neminovno je reklamiranje knjiga.

- Pobornik sam novih tehnologija, svih tehnologija, veština, čarolija, mantri i molitvi koje će knjigu približiti ljudima. Nije bitan način, bitno je da se čita. A postoji tu još jedna jako bitna stvar: ništa vam neće pomoći ako vam knjiga nije dobra - zaključuje književnik Branislav Janković.

Novi roman

- "Poslednji cirkus na svetu" je radni naslov trećeg romana koji pišem. Biće to priča o anđelima koji su kažnjeni da dve hiljade godina lutaju zemljom i zabavljaju ljude. Knjiga počinje scenom krštenja Hrista na reci Jordan, a završava se opisom događaja kada je sve počelo: borbom na Nebu i padom anđela. Opet pišem o veri, praštanju, ljudima i bogovima, vernicima i jereticima. Znači, još jedna priča o nama - najavio je Branislav Janković

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana