Bosa Ostić, umjetnica, za “Glas Srpske” o kreacijama i brendu BOSA: Nježnost i snaga na svili

Ilijana Božić
Bosa Ostić, umjetnica, za “Glas Srpske” o kreacijama i brendu BOSA: Nježnost i snaga na svili

BANjALUKA - Umjetnost sam uvijek pronalazila u svemu, čak i tamo gdje je nije bilo, zamišljala sam da je tu. Jednom riječju, eskapizam. Tako je i sa odjećom, imala sam viziju da su to umjetnička djela, i jesu, uz kimono, u stvari, dobijate i umjetničko djelo.

Kazala je to za “Glas Srpske” akademska slikarka Bosa Ostić koja je pokrenula svoj brend BOSA i koja dizajnira modne dodatke - marame od svile i narukvice, a po narudžbi i kimona na kojima ručno oslikava umjetnička djela slavnih umjetnika.

- Ova umjetnost u pokretu mami poglede, a to i jeste bio cilj. Na maramama su prisutni apstraktni dezeni, dizajn prilagođavam marami u zavisnosti od toga koji efekat želim da postignem - objasnila je ona.

Kako je kazala govoreći o počecima, sve je počelo u srednjoj školi, kada je krenula da eksperimentiše sa odjećom koju je imala, tačnije da radi njen redizajn.

- Prvobitna ideja bila je oslikavanje odjeće, najčešće su to bili apstraktni dezeni. Želja za tim nastavila se i dok sam studirala. To sam tada radila isključivo za sebe. Bilo mi je interesantno da nekim odjevnim predmetima dam novi izgled i da sve to izgleda neobično. Prekretnica priče bila je kada sam na bijelom kimonu oslikala čuvenu sliku “Poljubac” Gustava Klimta - ispričala je Ostićeva.

Istakla je da je, nakon što je njegovu fotografiju podijelila na društvenim mrežama, kimono privukao pažnju i zainteresovao mnoge.

- Nisam dugo razmišljala, od tog momenta nastavila sam da radim kimona, a nedugo poslije toga predstavila sam i svilene marame koje su se izdvojile zbog podesivog kaiša na kopčanje - rekla je ona.

Naglasila je da velike marame imaju jedan do tri kaiša, a male samo jedan. Ovi odjevni predmeti, kada se stave oko vrata, postaju efektni i pretvaraju se u nakit.

- Velike marame zbog podesivog kopčanja mogu da se nose na više načina, tako da su funkcionalni modni dodatak. Sve marame su ručno oslikane, što ih dodatno čini posebnim - objasnila je Ostićeva.

Kako je kazala, kimona su univerzalni komadi koji se mogu nositi na više načina.

- Kimono može da ostane kimono, može da bude haljina, a može se kombinovati i uz ostale odjevne predmete. Izdvaja ga njegovo ručno oslikavanje. Sva kimona su ručno oslikana i jedinstvena - kazala je ona.

Ostićeva radi na svili, a prema njenim riječima, dok je stvarala skice za dizajn marama, razmišljala je o materijalu. Kada je odlučila da marame imaju podesivi kaiš na kopčanje i da ih oslikava, izabrala je svilu.

- Materijal nježan kao latice ruže sa kaišem koji ima određenu jačinu daje poseban efekat. Efekat nježnosti i jačine. Bilo mi je bitno i da se materijal blago presijava, ali da bude prijatan za kožu. Naravno, tu je i oslikavanje materijala, od istoga stvaranje novi. Na ovim materijalima mogu se postići efekti koje sam željela i zamislila, a da prilikom slikanja ne gube na vrijednosti, nego dobijaju na značaju - ispričala je Ostićeva.

Uz marame, kimona i šalove počela je da radi marama narukvice, takođe sa podesivim kaišem. Govoreći o pokretanju brenda u državi koja nema razvijenu modnu industriju, Ostićeva je istakla da, kako je bilo juče, tako je danas, a tako će biti i sutra - teško.

- Možda i više nego teško, ali nikada nisam razmišljala da odustanem od svoje umjetnosti uprkos svemu, a nije ni ona od mene odustala - rekla je ona.

Planovi

Ostićeva je istakla da u narednom periodu planira da predstavi proljetnu kolekciju marama i narukvica.

- Već uveliko radim na novim maramama i njihovim dezenima. Radujem se što ću uskoro, pored ovoga što sam do sada predstavila, svoj rad oplemeniti nečim novim i veoma interesantnim - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana