Bosa Ostić, umjetnica, o izložbi "Čekajući svica": Traganje za svjetlom u sebi i van sebe

Ilijana Božić
Bosa Ostić, umjetnica, o izložbi "Čekajući svica": Traganje za svjetlom u sebi i van sebe

ŠAMAC - Izložba "Čekajući svica" umjetnice Bose Ostić, koja nas odvodi u svijet traganja za svjetlom, biće otvorena u četvrtak od 19 časova u galeriji "Stari sat" u Centru za kulturu Šamac.

Umjetnica Bosa Ostić, govoreći o ovoj postavci za "Glas Srpske", istakla je da naziv izložbe nagovještava novo istraživanje svjetlosti.

- Postavka "Čekajući svica" obuhvatiće nekoliko slika iz prethodne serije pod nazivom "Volare", ali i nove slike koje su nastale u toku novog istraživanja koje planiram dodatno da upotpunim - objasnila je Ostićeva.

Naglasila je da je ova izložba interesantna, jer će se u prostoru naći slike u kojima je na jedan imaginaran način tragala za svjetlom na nebu, a suprotno od njih biće slike u kojima je tragala za svicima i svjetlom koje leti, diše, impresionira i sija u tami.

- Svitac je za mene biće svjetlosti, njegova pojava, postojanje i svjetlost me inspirisala da ga čekam. Svjetlost u tami ovog bića postaje moja dalja inspiracija - rekla je Ostićeva.

Istakla je da svice prikazuje onako kako oni izgledaju, ali i onako kako ih ona vidi i osjeća.

- Svitac je metafora koja simbolizuje svjetlo u sebi i svjetlo van sebe. Skoro da ne postoji osoba koja nije pokušala da uhvati svica, da li zbog njega kao bića ili njegove svjetlosti - zaključila je ona.

Na rad Bose Ostić osvrnuo se slikar i profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Radoslav Tadić koji je naveo da se svjetlost, posmatrana sa više aspekata, dovodi u vezu sa onim što je na nivou slutnje, vjerovanja, što upućuje na ono iza pojavnog, što je još jedan od kvaliteta koji ovi radovi prisvajaju. On dodaje da Ostićeva posvećenost ambijentu dokazuje trudom da za svaku galeriju u kojoj izlaže napravi namjenski novi rad.

- U najnovijim radovima Ostićeva uspostavlja prisniji odnos sa prirodom, slika svice. Za svice kaže da nisu bića tame, već svjetlo u tami - naveo je Tadić u obrazloženju o radu ove umjetnice.

Biografija

Bosa Ostić diplomirala je slikarstvo 2020. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, u klasi Radoslava Tadića pod čijim mentorstvom je nastavila master studije. Samostalne izložbe koje je do sada realizovala su "Volare", "Tamo", "Oblaci /oblici" i "Polja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana