Borjana Mrđa: Slike ruše stereotipe

Aleksandra Madžar
Borjana Mrđa: Slike ruše stereotipe

Banjaluka - U novim radovima bavim se univerzalnijim pristupom tijelu i pratim modifikacije tjelesne slike kroz modne trendove, šminku, odjeću i predrasude o ulogama i vizuelnim identitetima žena koji im se nameću od djetinjstva.

Riječi su ovo akademskog slikara Borjane Mrđa iz Banjaluke, koja priprema izložbu novih djela nastalih u njenom kreativnom svijetu. Kazala je da publiku očekuju crteži, slike i objekti koji su u tehničkom smislu veoma zahtjevni.

Zaljubljenici u umjetnost njenu samostalnu izložbu "Promjenljivo tijelo" imali su priliku da vide u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a parcijalno je izlagana i u drugim gradovima.

- Izložbu vidim kao presjek rada i istraživanja u jednom periodu. Ova postavka bila je selektovani presjek četvorogodišnjeg rada. Želim da sljedeća samostalna izložba bude iskorak u tehničkom i kontekstualnom pogledu, a da se prirodno nastavlja na dosadašnji rad, zato ne žurim - kazala je Mrđa.

Objasnila je da se stvarajući nove radove vraća tradicionalnijem pristupu u tehnici, ali se i dalje naslanja na priču o tijelu i tjelesnoj slici.

- Radovi za sada nisu toliko intimni kao prethodni i više se realizuju pročišćenom simbolikom i znakovitošću. Vizuelno su mi najzanimljiviji događaji tjelesne transformacije ili promišljenog kreiranja fizičkog izgleda i ličnosti. Interesantna mi je pojava stvaranja novih identiteta, što zbog ličnog zadovoljstva, što zbog dodvoravanja univerzalnom tjelesnom modelu ili privlačenja medijske pažnje na sebe - objasnila je umjetnica.

Vođena iskonskim poštovanjem prema vremenu i procesima u životu koji dovode do produkcije umjetnosti prirodno, nenasilno i neposredno, Mrđa je naglasila da ako nema šta novo da kaže, neće se ni truditi da priča.

Slikarka se osvrnula i na sličnosti i razlike između domaće i međunarodne likovne scene.

- Veći evropski centri imaju neuporedivu prednost u brojnosti galerijskih prostora i kulturnih institucija. Čini mi se da imamo jednako kvalitetne i specifične umjetnike. Mogu čak biti hrabra pa reći da naši umjetnici imaju zanimljivije i smjelije radove, iako nisu tako brojni na međunarodnoj sceni - zaključila je Mrđa.

Iskrenost

- Izazov prilikom stvaranja je svaka nova ideja koju treba opredmetiti, učiniti vidljivom, prepoznatljivom, funkcionalnom za posmatrača. Život se nevjerovatnom sličnošću preslikava u djelo i svaka neproživljenost ili neiskrenost se lako može osjetiti u interpretaciji. Hoću da kažem da izazove pronalazim u konkretnim životnim iskustvima, posmatranju, traganju, pokušajima i neizostavnim greškama. Ostati iskrena i svoja u tome što radim, to mi je najveći izazov - istakla je Borjana Mrđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana