Boris Savić: Drama o moralnim vrijednostima

Aleksandra Madžar
Boris Savić: Drama o moralnim vrijednostima

Banjaluka - "Nemir" je prije svega drama koja sukobljava ljudske ambicije sa moralnim vrijednostima i postavlja pitanje: Da li cilj opravdava sredstvo?

Ovim riječima za "Glas Srpske" mladi reditelj iz Banjaluke Boris Savić opisuje svoj pozorišni prvenac koji će po tekstu

norveškog pisca i dramaturga Kristofera B. Gronskaga oživjeti na sceni Banjalučkog studentskog pozorišta.

Savić je student filmske režije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Premijera ove drame, čija je radnja smještena u vrijeme Vijetnamskog rata, najavljena je za 11. jun na podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta.

Objašnjava da je za prevod teksta na srpski jezik zaslužan reditelj Bahrudin Avdagić, kao i Udruženje dramskih pisaca Norveške.

Uloge u "Nemiru" Savić je povjerio Jeleni Stojaković, Aleksandru Radonjiću i Filipu Ignjatiću.

- Najviše pažnje tokom rada usmjerio sam na građenje karaktera likova - istakao je reditelj.

Talenat i ljubav prema umjetnosti ovaj mladi stvaralac pokazao je i kroz glumu. Zaljubljenici u teatar imali su priliku da vide njegove glumačke kreacije u više od petnaest predstava Banjalučkog studentskog pozorišta. Život na sceni udahnuo je likovima u "Margareti", "Voljenima", "Rekvijemu za snove"...

- Kroz rad na ovim projektima bogatio sam se znanjem. Dovoljno sam sazreo da se uhvatim u koštac sa radnim procesom koji se zove pozorišna režija - kazao je Savić.

Iskustvo i znanje, kako je rekao, nesebično su mu prenijeli reditelji Aleksandar Pejaković, Bahrudin Avdagić i Sead Đulić, kao i glumci Dragoslav Medojević i Goran Jokić, kojima je neizmjerno zahvalan.

Obnova scene

Predstava "Nemir" je posljednji komad koji će biti izveden na podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta, jer će do kraja godine ova scena biti renovirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana