Boris Lazić - Pisanje kao put kroz tradiciju

Aleksandra Madžar
Boris Lazić - Pisanje kao put kroz tradiciju

Banjaluka - Dobiti nagradu koja nosi pečat srpskog romantizma za mene pre svega znači da žiri Brankovog kola potvrđuje da su ključni elementi mog književnog rada, da parafraziram Mešu Selimovića, u najdubljem srodstvu sa srpskom književnom tradicijom.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" književnik koji živi i radi u Francuskoj Boris Lazić, ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade "Stražilovo" za 2013. godinu za knjigu "Kapi slasti" u organizaciji "Brankovog kola" iz Sremskih Karlovaca.

Lazić je u svom književnom životu do sada priredio četiri antologije: savremene francuske i stare meksičke poezije na srpskom jeziku i dvije antologije novije srpske poezije na francuskom, a kako kaže, naziv za knjigu "Kapi slasti", po jednoj ljubavnoj pjesmi, odredio je urednik izdanja.

- Naslov je po jednoj ljubavnoj pesmi i njega je odredio urednik izdanja. Izvorni naslov knjige je "Sonet tišine" i mislim da bolje odgovara izvesnom osećanju uzaludnosti kojim sam obojio celokupnu zbirku - ispričao je Lazić.

Ovaj književnik, koji je sebe pronašao u beskrajnom svijetu pisane riječi, autor je šest pjesničkih i šest proznih knjiga.

Kada je riječ o inspiraciji prilikom stvaranja ovog književnog djela, Lazić kaže da se vodio pitanjem identiteta.

- Najpre sam se vodio pitanjem identiteta pojedinca u bipolarnom sistemu biomase i biovlasti, zatim pitanjem identiteta književnog teksta - oduvek sam pevanje shvatao i kao vrstu dijaloga s tradicijom, sa prethodnicima - istakao je on.

Kako je žiri Brankovog kola naveo, u knjizi "Kapi slasti" prevladava eklektički princip posmatranja svijeta.

- Pesme su mu raznorodne i po formi i po tematskim krugovima. Lazić je autor bilingvalne maternje snage, stvaralac na dva jezika, koji u pesme fingira plodne uticaje francuskih i srpskih korifeja poezije, što ovoj zbirci daje retku lepotu pesničke umetnosti - naveo je žiri u obrazloženju.

Nagrada "Stražilovo" dodjeljuje se za najbolje knjige objavljene u ediciji "Savremena poezija" Brankovog kola. Ovo prestižno priznanje dodjeljuje se od 1973. godine. Među dosadašnjim laureatima nalaze se Pero Zubac, Danko Popović, Luko Paljetak, Draško Ređep, Radomir Putnik, Nenad Grujičić, Blagoje Baković i mnogi drugi.

Uručenje

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" laureatima će svečano biti uručena u subotu, 7. septembra, u 11 časova, na Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću. Tom prilikom biće predstavljena i panorama poezije "Da dopletem venac započeti", povodom stote pjesničke knjige objavljene u dvadeset godina dugoj izdavačkoj djelatnosti Brankovog kola.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana