Boris Eremić: Portreti Nine Simon osvojili Holivud

Snežana Tasić
Boris Eremić: Portreti Nine Simon osvojili Holivud

Prijedor - Sa nestrpljenjem očekujem film američke produkcije o džez pjevačici Nini Simon, u kojem će se pojaviti i moji radovi.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" akademski slikar Boris Eremić, koji je jedan od zagovornika ideje da Prijedor postane grad murala.

Eremić među svojim izložbama ima i postavku o najpoznatijim svjetskim strip crtačima, ali i džez i bluz pjevačima. Najviše pažnje izazvali su portreti Nine Simon, koja je svojim bogatim, dubokim altom pjevala repertoar sa bluz, džez i soul kompozicijama. Bila je jedna od najtalentovanijih pjevačica, kompozitorki i pijanistkinja svog vremena i snimila je gotovo šezdeset albuma. Posljednji put je nastupala u Poljskoj 2002, a umrla je 2003. godine.

- Sa mnom su kontaktirali holivudski producenti kojima su trebali neki moji portreti Nine Simon. Pronašli su ih na internetu, zainteresovali su se, a sada samo preostaje da vidim kako su sve to uklopili u film o slavnoj pjevačici - kazao je Eremić.

Istakao je da su portreti nastali sasvim slučajno, jer sluša tu vrstu muzike.

- Pored stripa džez muzika mi je veoma značajna. Slušajući dugo sve te slavne muzičare, uspio sam da doživljeni zvuk, pomoću olovke, prenesem na papir - ispričao je slikar.

Eremić je nastavnik likovne kulture u prijedorskoj Osnovnoj školi "Desanka Maksimović", a već nekoliko godina radi i njegova škola slikanja, koja je iznjedrila prve talente.

- Posebno se radujem što su prošle godine četiri djevojke iz moje škole slikanja uspjele da se upišu na Akademiju umjetnosti u Banjaluci. Talenat kod nekih od njih prepoznao sam još kad su išle u osnovnu školu. Ispostavilo se da su bile na pravom putu, koji je nastavljen upisom na Akademiju - kazao je Eremić.

Pedagoški rad veoma je značajan, smatra Eremić, a pogotovo u umjetnosti.

- Sve vrste umjetnosti su povezane i to mladi ljudi moraju da shvate. Treba da budu umjetnici, a ne zanatlije - naglasio je Eremić.

Ukazao je i na činjenicu da se u školama ne posvećuje dovoljno pažnje likovnoj umjetnosti i da bi trebalo napraviti određene promjene.

- Likovna kultura je svedena na minimum u osnovnim školama i taj predmet je obesmišljen - naveo je Eremić.

Udruženja

- Teško je raditi sa umjetnicima različitih generacija, ali ako neko ima dobru volju i entuzijazam i ne gleda samo ličnu korist, onda udruženje likovnih umjetnika može biti veoma moćno i uticajno - kazao je Boris Eremić, koji je bio jedan od osnivača Udruženja likovnih umjetnika "Tačka".

Više nije njihov član, ali je sada na čelu Udruženja likovnih umjetnika Prijedora.-

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana