Bora Đorđević za Glas Srpske: Savjeti kojima ne vjeruje ni njihov autor

Vesna Popović
Bora Đorđević za Glas Srpske: Savjeti kojima ne vjeruje ni njihov autor

Knjiga pesama "Debela tragedija", koja je doživela drugo izdanje, je samokritična stilska vežba, ali ako uspe da čitaocu izmami osmeh na lice, to znači da je dobra.

Rekao je to "Glasu Srpske" Bora Đorđević, slavni muzičar i umjetnik, dok je potpisivao primjerke "Debele tragedije", dijelio autograme i razgovarao sa obožavaocima na 59. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Iako je javnost navikla da ga vidi u ulozi rokera, ostao je vjeran riječima koje je napisao u svojoj autobiografiji - Ceo život se bavim rokenrolom, ali me privlače i druge stvari.

Borine pjesme su zastupljene u brojnim antologijama poezije, a dobitnik je brojnih književnih nagrada, kao što su "Vitez", nagrada dječijeg časopisa za životno djelo, "Zlatno pero", Smederevska pjesnička jesen "Radoje Domanović" za satiru i brojne druge nagrade. Pjesma "Pogledaj dom svoj anđele" proglašena je za najbolju pjesmu svih vremena.

* GLAS: Kako ste došli na ideju da napišete pjesme koje se nalaze između korica "Debele tragedije"?

ĐORĐEVIĆ: "Debela tragedija" je nastala kao zavitlavanje, gde sam se ja zavitlavao na sopstveni račun u vezi sa kilažom. Razmišljao sam kako može da se smrša na razne načine. To sam zapisivao da bih zasmejavao moje prijatelje iz grupe.

* GLAS: Ipak, dug je put od zabilježenih stihova do objavljene knjige. Kako je uopšte nastala "Debela tragedija"?

ĐORĐEVIĆ: Pogledao sam i shvatio da sam napisao maltene poemu o mršavljenju. U tu celu priču se uključio Mića Jakšić iz izdavačke kuće "Arte" i onda smo iz zezanja prošle godine objavili "Debelu tragediju" na ćirilici. Prodato je oko 1.000 primeraka na sajmu i sada smo objavili latinično izdanje, da bi i drugi mogli da pročitaju kako da smršaju. Moj drug Milenko Mihailović, koji je potpuno lud kao i ja, ilustrovao je tu knjigu i iz šale je nastala sasvim pristojna knjiga.

* GLAS: Da li ste se pridržavali "recepata" za mršavljenje iz svoje knjige?

ĐORĐEVIĆ: Naravno, sve te metode nisu pouzdane uopšte, ja sam smršao na drugi način, ne verujući piscu ove knjige.

* GLAS: Na štandu na kojem ste potpisivali primjerke "Debele tragedije", autograme i slikali se sa obožavaocima, većina publike su bila djeca. Možete li objasniti zašto je to tako?

ĐORĐEVIĆ: Ova knjiga je napisana za sve generacije, ali deca je vole. Baš sam ovih dana dobio nagradu kao dečiji pisac i iskreno sam bio iznenađen.

"Povelja uspjeha"

Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd dobila je "Povelju uspjeha" kao izdavač "Bašte sljezove boje" Branka Ćopića, koja je bila najtraženija knjiga na štandu Republike Srpske na 59. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Direktor Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović uručio je "Povelju uspjeha" direktoru Zadužbine "Petar Kočić" Nikoli Vukoliću, napominjući da je to jedini izdavač iz Srpske koji je svojim izdanjima ozbiljno krenuo u susret stogodišnjici rođenja Ćopića.

Zatvaranje sajma

Međunarodni beogradski sajam knjiga zatvoren je predajom "Otvorene knjige" ambasadoru Rusije, zemlje koja će naredne godine biti počasni gost sajma. Novinarske nagrade uručene su predstavnicima izdavačke kuće "Vulkan", kao najboljoj izdavačkoj kući između dva sajma i "Geopoetike" kao najljubaznijoj. Tokom osam dana sajma na desetine hiljada posjetilaca družilo se sa autorima i knjigama i učestvovalo na pratećim programima.

A. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana