Boje Hercegovine na fotografijama

S. K.
Boje Hercegovine na fotografijama

Nevesinje - Poetsko-likovni susreti održani u porti nevesinjskog Sabornog hrama protekli su u znaku harmonije boja karakterističnih za Hercegovinu na fotografijama trebinjskog fotografa Slavenka Vukasovića.

Video-projekcijom predstavljena je i prva foto-monografija Trebinja “Trebinje - grad sunca”, u organizaciji Društva za očuvanje kulturne baštine “Dob” iz Gacka i trebinjskog Foto-kino kluba.

Slavenko Vukasović se predstavio sa 27 fotografija u ciklusu “Hercegovačko plavo”, specifičnih po izradi u cijanotipiji, fotografskom postupku starom više od 170 godina. Najčešći motivi su hercegovački krš, kameni zidovi i kuće.

Objašnjavajući posjetiocima zašto izložba nosi naziv “Hercegovačko plavo”, Vukasović je rekao da je starinski izgled plavo toniranih, jako kontrastnih fotografija, bio savršen za izložbu prizora hercegovačkog sela koje je i samo u jakim kontrastima, kamenito i oštro.

- Sve se poklopilo: plavo nebo, plavi seoski prozori i vrata, plave cijanotipije, ljeto, Hercegovina - potpuna harmonija - naglasio je Vukasović.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana