Bogoslovija Foča: Uče jezik Ćirila i Metodija

Radmila Đević
Bogoslovija Foča: Uče jezik Ćirila i Metodija

Foča - Učenici Bogoslovije "Sveti Petar Dabrobosanski" u Foči stiču bogato jezičko znanje, a među školskim predmetima je i crkvenoslovenski jezik.

Riječ je o jeziku kojim su se služili Ćirilo i Metodije za prevod Svetog pisma i drugih religioznih radova, a danas se u Republici Srpskoj izučava samo na ovoj Bogosloviji.

Iako se ovom bogoslužbenom jeziku savremenih slovenskih crkava danas ne posvećuje dovoljno pažnje, niti je u širokoj primjeni, 105 fočanskih učenika odlično savladava znanje iz ove oblasti.

- Đaci se postepeno navikavaju na upotrebu ovog jezika, jer osim na časovima, koriste ga i na svakodnevnim bogosluženjima. Na kraju četvrtog razreda već mogu drugima da objasne i prenesu njegovo značenje. Generalno, naši učenici vrlo temeljno uče crkvenoslovenski - rekao je profesor crkvenoslovenskog jezika Vjekoslav Jovanović.

Mladi bogoslovi kažu da ovaj jezik ima drugačija slova, kao i pravila pisanja i čitanja.

- To je stariji oblik srpskog jezika. Brojevi imaju slovne oznake, što nema u srpskom, padeži su isti, glagolski sistem je jednak, glasovnih promjena je manje. Izučavamo šest jezika, a to su srpski, engleski, ruski, latinski, grčki i crkvenoslovenski i svi su podjednako važni i korisni - kazao je učenik trećeg razreda Bogoslovije Dimitrije Tomić.

I profesori kažu da je ovaj izraz dosta važan segment opšteg obrazovanja i kulture, jer pomaže u boljem razumijevanju savremenog srpskog jezika. Sve do polovine 19. vijeka crkvenoslovenski je preovladavao u književnosti srpskog naroda da bi sa pobjedom reforme Vuka Stefanovića Karadžića moderni srpski jezik postao dominantan.

Iste riječi

Veliki broj termina u srpskom jeziku danas se etimološki može objasniti pomoću crkvenoslovenskog. Dobar primjer za to je riječ vidjeti koja ima značenje razumjeti, odnosno imati uvid u nešto. Sa druge strane, riječi kao što su milost, slava, gospod i bog potpuno su identične u crkvenoslovenskom i srpskom jeziku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana