“Bogorodičina crkva u Parizu” uskoro kao strip na srpskom jeziku

Milanka Mitrić/agencije
“Bogorodičina crkva u Parizu” uskoro kao strip na srpskom jeziku

BANjALUKA - “Bogorodičina crkva u Parizu” jedno je od najpoznatijih djela Viktora Igoa, ali i jedno od najvažnijih u istoriji svjetske književnosti, te i jedno od djela koja su od nastanka doživjela različite oblike adaptacija.

Nakon filmova, serija, stripova, animiranih ostvarenja i baleta, na francusko, ali i na srpsko tržište stiže luksuzno strip izdanje, najnovija adaptacija ove priče, a i francuski i srpski izdavač najavljuju ovo djelo devete umjetnosti kao književnog gorostasa za katedralu strip-romana.

Strip će biti objavljen u izdanju “Čarobne knjige” u ediciji “Stari kontinent”.

- Svi smo znali da je Viktor Igo veliki humanista, a čitajući iznova “Bogorodičinu crkvu u Parizu” otkrivamo u njemu pankera! Zabavnog osporavaoca i anarhistu! Ne samo da nas ova epopeja baca s visine od pet vekova usred srednjovekovnog Pariza u mračno i nemilosrdno društvo u kom vladaju lomača, predrasude i mržnja prema jereticima nego i u fascinantni dekor kroz koji nam Igo nudi priču uzbudljive modernosti - stoji u najavi izdavača.

Kako je poznato, u srži same priče  su Kvazimodo, mlada djevojka Esmeralda i grabljivci koji kidišu na nju, ali i Bogorodičina crkva kao osovina, totemsko zdanje oko kog gravitiraju svi protagonisti i tkaju veliku i nijemu zavjeru tame.

- Nakon uspeha “Drakule”, a onda i “Frankenštajna”, Žorž Bes se vraća s najmarkantnijom figurom francuske književnosti. Udruživši se sa igoovskim dahom i duhom, nudi nam veličanstvenu istorijsku, epsku i romantičnu fresku koja odaje počast bogatstvu originalnog dela. Bes se hvata u koštac s mitom kao što niko pre njega nije uradio, sa svojim maestralnim grafizmom i crno-belom tehnikom koja ima moć da očara jednako kao Esmeraldin pogled - navodi izdavač i dodaje da je pred čitaocima veliki spektakl izuzetne snage, raskoši i intenziteta u kom prepoznajemo legendarne književne likove.

Gotski roman “Bogorodičina crkva u Parizu” Viktora Igoa prvi put je objavljen 1831. godine, a nastao je inspirisan građevinom Bogorodičine crkve u Parizu i klasik je francuske književnosti.

Bes

Žorž Bes je strip autor i strip umjetnik koji je najpoznatiji po saradnji sa režiserom Alehandrom Hodorovskim, s kojim radi od 1986. godine. Karijeru je počeo u Švedskoj, gdje je radio ilustracije za švedski “Mad” magazin, a najpoznatiji serijal na kojem je radio od 1976. godine je “Fantom”. Francusko-belgijsku fazu karijere počeo je 1986. godine, kada je upoznao Hodorovskog, a od 1999. počeo je da radi sa Milom Manarom i Kler Vendling. Serijal adaptacija poznatih svjetskih djela započeo je ove godine objavom “Drakule” i “Frankenštajna”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana