Bogatstvo za rukopise Albera Kamija i Džejn Ostin

Jasmina Perišić
Bogatstvo za rukopise Albera Kamija i Džejn Ostin

Banjaluka - Rukopisi slavnih umjetnika, ali i pisma istorijskih ličnosti često su dio izložbi, kao i aukcija gdje kupci izdvajaju pravo bogatstvo za ove pisane unikate.

Originalni esej "Mit o Sizifu" francuskog pisca Albera Kamija prodat je prije nekoliko godina u Parizu za rekordnu sumu od 404.000 evra. Među 500 licitiranih predmeta (rukopisa, knjiga, fotografija, gravira) iz privatne kolekcije bivšeg industrijalca Freda Fajnsilbera, zapaženu cijenu postigao je i primjerak drugog Kamijevog eseja, "Pobunjeni čovjek", sa posvetom Renea Šara, koji je "otišao" za 85.200 evra.

Za rijedak rukopis britanske književnice Džejn Ostin izdvojeno je 993.250 funti (1.125.841 evra) na aukciji održanoj 2011. u Londonu. Aukcijska kuća "Sotbi" je nedovršeni roman, pod naslovom "Votsonovi" prvobitno procijenila od 200.000 do 300.000 funti. Vjeruje se da je ovaj roman, o mladoj ženi koja se vraća ocu nakon što je odgajila bogata tetka, Ostin napisala 1804. godine. Posebno je važan jer je jedan od samo tri nacrta romana slavne književnice koji su do danas sačuvani. Svaka stranica sadrži bilješke, izmjene i precrtane dijelove teksta. Ostin je napisala šest romana, od kojih su najpoznatiji "Gordost i predrasuda" i "Razum i osjećajnost".

I rukopis književnika Marka Tvena papreno je plaćen 2010. godine u Njujorku - 242.500 dolara. Riječ je o djelu "A Family Sketch" koje nikada nije objavljivano, a posvećeno je njegovoj kćerki preminuloj u 25. godini od meningitisa. Olivija Susi Klemens inspirisala je oca za dvije njegove priče. Prije prodaje bio je procijenjen na sumu između 120.000 i 180.000 dolara. Zanimljivo je da kuća "Sotbi" nije identifikovala kupca. Tekst na 64 strane, rukom pisan, bio je među 200 Tvenovih pisama, rukopisa i fotografija u vlasništvu jednog pokojnog privatnog kolekcionara. Glavni izdavač "Tvenovih papira i projekata" na Berkli univerzitetu Robert Herst je rukopis "A Family Sketch" opisao kao "vrlo intimnu porodičnu priču"

Pjesma "Pawn Stars" koju je napisao srpski naučnik Nikola Tesla prodata je prošle sedmice na aukciji u SAD za 1.600 dolara. Riječ je o maloj humorističkoj pjesmici koju je Tesla napisao rukom na papiru, a poznavaoci njegovog lika i djela znaju da se bavio pisanjem poezije u mladosti i da je tokom života povremeno pisao pjesme. Čak je sa sobom u Ameriku ponio i malu svesku sa pjesmama i člancima koje nikada nije objavio i ne zna se da li ti stihovi još uvijek postoje i gdje se nalaze.

Nepoznate pjesme čileanskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Pabla Nerude nedavno su otkrivene među njegovim rukopisima. Piščeva Zadužbina uradila je detaljnu katalogizaciju njegovih rukopisa a stručnjaci su potvrdili da ih je napisao slavni pjesnik, koji je jedan od najpopularnijih latinoameričkih pisaca, poznat po strastvenim ljubavnim pjesmama.

Rukom pisana pjesma "Like a Rolling Stone" slavnog muzičara Boba Dilana iz 1965. godine prodata je za nešto više od dva miliona dolara. To je prvi tekst pjesme koji je procjenom uspio da dostigne ovoliku cijenu, a ujedno je i prva numera koja je Dilanu donijela svjetsku slavu. Do tada je rekord držao rukopis pjesme Džona Lenona "A Day in the life", prodat 2010. za 1,2 miliona dolara.

Rukopis romana irskog književnika i dramaturga Semjulea Beketa prodat je na aukciji za skoro milion funti (1,5 milion dolara), saopštila je aukcijska kuća Sotbi. Originalan rukopis "Marfija", koji je Beket napisao između 1935. i 1936. "osiromašio" je prošle godine jednog kupca za 1,5 milion dolara. Riječ je o književnom prvencu čuvenog irskog književnika i dramaturga. Šest svezaka rukopisa sadrže tekst knjige uz mnogobrojne korekcije, napomene i crteže, uključujući portrete Džejmsa Džojsa i Čarlija Čaplina. Zanimljivo je da je Beket "Marfi" napisao na engleskom jeziku, za razliku od većine svojih djela koja su bila na francuskom.

Bilješke, koncepti, prve i posljednje verzije tekstova slavne srpske pjesnikinje Desanke Maksimović prošle godine su se prvi put se našli u javnosti, a vidjeli su ih čitaoci u Republici Srpskoj, zahvaljujući izložbi "Ostaviću vam jedino reči". Postavka priređena povodom 115. godine od rođenja pjesnikinje u organizaciji Narodne biblioteke Srbije i Zadužbine "Desanka Maksimović" predstavljala je pravo bogatstvo za poštovaoce lika i djela čuvene poetese. Iz bogate prepiske Desanke Maksimović koja je sačuvana posebno izdvojeno nekoliko cjelina, među kojima su razglednice koje su joj sa putovanja slale kolege književnici, među njima i Josif Brodski. Kao biser izložbe ističe se novogodišnja čestitka koju je pjesnikinji lično poslao srpski nobelovac Ivo Andrić. Maksimovićeva je za pisanje svoje poezije često koristila slobodan prostor na razglednicama, ali i na kartonima od pakovanja ženskih čarapa.

Fokner nikoga ne zanima

 

Aukcija rukopisa i pisama američkog pisca Vilijama Foknera, dobitnika Nobelove nagrade, nije prošle godine izazvala veliko interesovanje javnosti. Aukcijska kuća "Sotbi" okarakterisala je ovaj događaj kao "najveću i veoma važnu grupu Foknerovog materijala koji je ikada stavljen na prodaju. Pisac koji je živio od 1897. do 1962. napisao je romane poput "Buka i bijes" i "Kad ležah na samrti". Neki od najvažnijih dijelova Foknerove kolekcije, koje je otkrio njegov unuk dok je čistio porodičnu farmu u Virdžiniji, bili su procijenjeni na 500.000 do milion dolara i nisu imali kupca. Drugi predmeti bili su prekucane kopije priča, primjerci njegovih knjiga i pisma koje je Fokner iz Pariza slao svojoj majci. Od 39 predmeta 24 je prodato.

Pisma Voltera, Frojda i De Sada 

 

Svežanj pisama koja je francuski pisac Volter uputio ruskoj carici Katarini Velikoj "otišao" je za 580.000 evra na aukciji kod "Sotbija" u Parizu. Pisma, kojih je bilo 26, kupio je jedan privatni evropski kolekcionar. Na istoj aukciji rukopis Karla Marksa prodat je za 43.200 evra, pismo Sigmunda Frojda njegovoj prijateljici Ivet Gilber za 12.000 evra, a pisma koje je markiz De Sad iz zatvora slao supruzi za 70.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana