Bogatstvo za Harisonovu gitaru

Priredila: Aleksandra Madžar
Bogatstvo za Harisonovu gitaru

Njujork - Gitara “Maton Mastersound”, na kojoj je Džordž Harison sa “Bitlsima” odsvirao desetak koncerata 1963. godine, prodata je na aukciji za 485.000 dolara.

Kako navodi aukcijska kuća “Džulijen”, instrument je Harisonu posudila muzička prodavnica “Barrats” dok je model njegove legendarne “Kantri Gent” gitare bio na popravci.

Kasnije je gitaru kupio Roj Barber iz grupe “Dave Berry and the Cruisers”, koji je svirao na njoj nekoliko godina.

Poslije toga, gitara je provela nekoliko decenija u njegovom podrumu. Tako je bilo sve do njegove smrti, kada je Barberova supruga informisala Sotbi da posjeduje ovaj vrijedan instrument.

Džordž Harison je tokom jula i avgusta 1963. odsvirao više od deset koncerata sa “Bitlsima” na “Maton Mastersound” gitari, uključujući nekoliko u rodnom Liverpulu.

Iako je instrument na aukciji prodat za 485.000 dolara, on nije nadmašio cijenu Harisonovog crno-bijelog “rikenbakera 425”, gitare koja je prošle godine prodata za 612.000 dolara.

“Rikenbeker” iz 1962. godine prodat je na aukciji u “Hard rok kafeu” na Menhetnu.

Harison je kupio tu gitaru 1963. godine u jednoj prodavnici u Ilinoisu, gdje je bio u posjeti sestri. Potom je prefarbao crvenu gitaru u crnu boju, da bi izgledala kao “rikenbeker” Džona Lenona.

Slavni gitarista koristio je tu gitaru za televizijske nastupe “Bitlsa”, kao i za snimanje dvije pjesme “I Want to Hold Your Hand” i “This box”.

Poznato je da su Pol Makartni i Džon Lenon bili glavni tekstopisci u grupi, mnogi njihovi albumi sadržali su makar jednu Harisonovu kompoziciju, kao što su “While My Guitar Gentley Weeps”, “Here Comes the Sun” i “Something”.

Od 1965. počeo je da vodi “Bitlse” u folk-rok kroz svoj interes prema muzici Boba Dilana, kao i prema klasičnoj indijskoj muzici kroz njegovo korišćenje sitara (tradicionalnog instrumenta) u pjesmi “Norwegian Wood”.

Razvio je ljubav prema indijskoj kulturi i misticizmu, koje je predstavio ostalim članovima “Bitlsa” i njihovoj publici kroz njeno uvođenje u njihovu muziku. Nakon raspada “Bitlsa” 1970. objavio je trostruki album “All Things Must Pass”, sa kojeg su nastala dva hit singla.

Indijska muzika

Prije raspada “Bitlsa” Harison je već snimio i izdao dva solo albuma: “Wonderwall Music” i “Electronic Sound”, na kojima su se uglavnom nalazile instrumentalne kompozicije. “Wonderwall Music”, muzika iz filma “Wonderwall” je kombinacija indijskih i zapadnih instrumenata, dok “Electronic Sound” predstavlja instrumentalni album komponovan na “Mog” sintisajzerima. Objavljen u novembru 1968. godine “Wonderwall Music” je Harisonov prvi solo album na kojem su radili i indijski muzičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana