Bogat program i četvrtog dana festivala književnosti “Imperativ”

M.M.
Foto: Facebook

BANjALUKA - Banski dvor Kulturni centar u Banjaluci već nekoliko dana mjesto je susreta sa domaćim i regionalnim autorima iz regiona. I tokom četvrtog festivalskog dana, svi ljubitelji pisane riječi imali su priliku da uživaju u bogatom programu koji je obuhvatio predstavljanje časopisa "Srp", promociju knjiga Slađane Nine Perković i Feđe Štukana, te program "Note i slova" u okviru kojeg se predstavio Danijel Gatarić.

 

Književnica Slađana Nina Perković promovisala je svoj roman "U jarku", koji je objavljen u izdavačkoj kući "Imprimatur". S autorkom je razgovarao njen izdavač Boris Maksimović.

- Ovakvi događaji su stvarno mnogo bitni, posebno u ovo vrijeme pandemije, jer prva je stradala kultura. Prvo su se otvorili kafići, restorani, a nekako kultura je posljednja došla na red. Drago mi je  što se ekipa "Imperativa" uspjela izboriti da se festival održi - navela je autorka, osvrnuvši se na značaj "Imperativa" u ovom vremenu.

Časopis "Srp" obilježio je četiri godine aktivnosti objavljivanjem sedmog broja časopisa, koji je predstavljen na "Imperativu".

-  Izlazak svakog broja smo doživljavali ne kao nešto samo po sebi normalno već kao nagradu za muke, bezmalo kao ispunjenje edenskog obećanja. Rad redakcije na promociji književnosti i drugih umjetnosti, primijećen je i pozdravljen na mnogim promocijama u regionu, na društvenim mrežama i drugim medijima, ali i u akademskim strukturama - naveo je urednik časopisa Milan Milošević.

O muzici i inspiraciji četvrte večeri, u okviru programa "Note i slova" govorili su književnik Danijel Gatarić i Đorđe Krajišnik. Gatarić je čitao pjesme iz zbirke "Razmaženi Adam", i romana "Libreto", te puštao muziku koja ga inspiriše i koja mu je značila tokom stvaranja.

- Iz moje perspektive značaj festivala kao što je "Imperativ" za Banjaluku je nemjerljiv, jer možda građani Banjaluke nisu svjesni koliko je festival ovog kalibra važan. Najbitnije je da festival opstane. Vjerujem da ta kohezija među književnicima iz godine u godinu biti sve snažnija -objasnio je Gatarić.

Svoj prvi roman "Blank" publici na "Imperativu" predstavio je Feđa Štukan. Sa autorom i njegovim izdavačem Aleksandrom Trifunovićem razgovarao je Stevo Grabovac.

- U zemlji u kojoj po nekim statistikama knjige čita 3.000 ljudi,ne znam koliko su tačne, ali ta cifra ukoliko je istinita mogla bi da objasni i situaciju u zemlji. Mislim da je bitno tražiti načine da mlade ljude uvodimo u priče u kojima je kultura u prvom planu, to je imperativ - kazao je Štukan.

Četvrtog dana Festivala čitaoci su bili u prilici da u Kafeu “Joko” popiju kafu i druže se sa književnicom Anom Vučković Denčić.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca.

 Program (nedjelja)

 

16 časova - Promocija strip serijala "Last hope" (manga stripova) autora Srđana Vranješa - u saradnji sa Izdavačkom kućom “Deveta dimenzija”

18 časova -  "Poeziju će svi čitati" - Tanja Stupar Trifunović i Aleksandra Čvorović

19:15 – "Razgovor sa piscem" - Almin Kaplan

21:00 – "Note i slova" - Elvedin Nezirović - moderator: Đorđe Krajišnik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana