Bogat program četvrtog dana festivala "Imperativa" u Banjaluci: Povezivanje pisaca rađa nove projekte

M.M.
Bogat program četvrtog dana festivala "Imperativa" u Banjaluci: Povezivanje pisaca rađa nove projekte

BANjALUKA – Četvrti regionalni festival književnosti "Imperativ", u posljednjih nekoliko dana, u Banjaluci je stvorio pravi praznik književnosti, za čitaoce, i autore, a bogat program obilježio je i četvrti festivalski dan.

Četvrti dan počeo je programom "Lektira u podne", u okviru kojeg je pjesnik Marko Tomaš u Muzičkoj školi "Vlado Milošević" razgovarao je sa srednjoškolcima  o značaju  književnosti i  čitanja. Druženje s Tomašem nastavljeno je u kafeu "Joko". 

Istog dana, izdavačka kuća "Imprimatur" u Banskom dvoru predstavila je književnicu Eminu Elezović, i njenu zbirku pjesama "Iza vrata". 

U Art bioskopu prikazan je film "Ubistvo s predumišljajem", rađen prema motivima istoimenog romana Slobodana Selenića. Za najmlađe čitaoce, Jelena Kojović Tepić održala je radionicu pisanja "Bajkovnica".

Večernji termini, kao i ostalih dana, bili su rezervisani za poeziju, muziku i upoznavanje s autorima. U okviru programa "Poeziju će svi čitati", svoja djela čitali su Dragana Grujinović i Mladen Blažević.

Blažević predstavio je novu zbirku "Krugovi u žitu" koju će tokom jula objaviti izdavačka kuća V.B.Z. iz Zagreba.

- Ta zbirka bi mogla funkcionisati i kao roman. Jedna od najvažnijih tema, ako ne i jedina tema koju ja obrađujem na stotite različitih načina je smrt u njenom najširem smislu - kazao je Blažević.

Program je nastavljen razgovorom s književnikom Dragom Glamuzinom, s kojim je, o njegovom romanu "Drugi zakon termodinamike", razgovarao Vladimir Šagadin.

- Rado dolazim na "Imperativ", volim i ljude koji rade festival, ali i koncept festivala jer zaista okuplja fantastične pisce. Postojanje ovog festivala je jako važno jer uspostavlja vezu između pisaca, a iz toga se rađaju novi projekti - kazao je Glamuzina.

U programu "Note i slova", pisac Marko Pogačar, čitao je odlomke iz putopisne knjige "Lationamerikana", i puštao muziku koja ga je inspiriše.

Festival, koji je nastao u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ", u saradnji sa Banskim dvorom, biće zatvoren večeras.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana