„Bog masakra“ premijerno na otvaranju festivala „Zaplet“ u GP „Jazavac“

Milanka Mitrić
Foto: A. Čavić

BANjALUKA - Oktobar je mjesec kada Gradsko pozorište „Jazavac“ slavi svoj rođendan, a i mjesec kada u ovom teatru ljubitelji pozorišta uživaju u festivalu glumca „Zaplet“ koji okuplja predstave i pozorišta iz regije.

Ovogodišnje, 14. izdanje „Zapleta“ 22. oktobra u 20 časova biće otvoreno premijerom predstave „Bog masakra“, u režiji Slađane Kilibarde (koja je banjalučkoj publici poznata po predstavama „Malo blago“ i „Stranci u noći“, što je ujedno i prva produkcija „Jazavca“ u novoj pozorišnoj sezoni.

„Bog masakra“ je komad rađen prema tekstu Jasmine Reze, a u podjeli su Nikolina Friganović, Nataša Perić, Ljubiša Savanović i Boris Šavija.

Ova predstava koja, prema riječima režiserke, govori o zaraćenim stranama koje su spremne da odnesu pobjedu po svaku cijenu, bez obzira na žrtve, govori i o roditeljstvu.

- Ova predstava je, uz sve ostalo (duhovito, lucidno, tragično, komično, brutalno i pomaknuto), priča o tome da li smo kadri biti „dobri roditelji“ i gdje su u takvoj konstelaciji odnosa djeca, a gdje mi koji ih pripremamo za budući život. Žrtve su svakako svi - zabilježila je Kilibarda.

Glumica Nataša Perić istakla je da su protagonisti predstave dva bračna para koja se sastaju ne bi­ li riješili nesuglasice između njihove djece.

- Ja u predstavi igram Anet, ženu uglednog advokata i majku jedanaestogodišnjeg djeteta, koja je nezadovoljna svojim bračnim životom. Anet kao majka se ponaša zaštitnički prema svom djetetu i ona, vjerujem, iz svih dobrih namjera igra roditelja koji može da dovede i donese zlo iz te zaštitničke osobine - kazala je Perićeva.

Glumica Nikolina Friganović, koja igra Veronik, rekla je da se nada da će ova predstava biti na jednakom nivou kao i „Stranci u noći“ i „Malo blago“.

- Veronik je majka koja je takođe nezadovoljna. Ona je žena koja nije ostvarena u profesionalnom smislu i našla je bijeg od svoje frustracije u nekim drugim stvarima, ali ta frustracija na kraju prelazi u fanatizam i nanosi štetu njenoj djeci. To vaspitanje ne može da bude kvalitetno kada takvi roditelji u današnjem vremenu, sa svim lošim okolnostima i turbulencijama, ne znam koliko mogu da izvedu djecu na neki pravi put, a da to bude zdravo, kvalitetno i na ljudskom nivou - ispričala je ona i dodala da će se truditi da teme kojima se predstava bavi publici budu predočene na jedan tragikomičan način.

Glumac Ljubiša Savanović rekao je da je siguran da će dobiti jednu predstavu koja će publici biti zanimljiva.

- U ovom ludom vremenu, nažalost, djeca ispaštaju zbog nekih naših mišljenja i predrasuda, tako da je ovaj tekst pun pogodak i vjerujem da će zanimati širu publiku - kazao je Savanović koji u predstavi igra Mišela.

On je, kao selektor, najavio i program festivala koji će ove godine biti održan pod sloganom „U krugu porodice“ kao i prateći program. U takmičarskom dijelu festivala tako će se naći predstave „Realisti“ Teatra „Egzit“ iz Zagreba, koja će biti odigrana 23. oktobra, te „Naš sin“ (Hartefakt Beograd) koja je na programu 24. oktobra. Predstava „Tihi udah“ Mestnog gledališča Ljubljana biće odigrana 25. oktobra, a „Siročad“ Narodnog pozorišta Zenica 26. oktobra. Komad „Pluća“ (Madlenijanum/Marado) publika će moći da pogleda 27. oktobra.

Festival će biti zatvoren 28. oktobra, kada će biti izveden stendap Srđana Dinčića „U procesu“.

U pratećem programu biće otvorena izložba slika Vladimirke Velage „Samo sam se igrala“, zatim javno čitanje drama studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci i program „Razgovor sa glumcima“. U ovom programu publici će se predstaviti glumci Miloš Timotijević, Tamara Dragičević, Boris Šavija i Milan Marić.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine režiser i animator Mladen Đukić, glumica Snježana Mišić i multimedijalni umjetnik Marko Dukić.

Ovogodišnje izdanje „Zapleta“ i sezonu u „Jazavcu“ podržali su Atos banka i m:tel.

 

Sezona

Glumica Dragana Marić rekla je da je, što se ove sezone tiče, najvažnije da će „Zaplet“ početi rođendanom Gradskog pozorišta „Jazavac“ koje 20. oktobra slavi 16 godina rada i postojanja.

- Nakon „Zapleta“ očekuje nas rad na dječijoj predstavi. Spremamo „Crvenkapu“ u režiji Aleksandre Spasojević. Sezonu smo počeli upisom članova studija „Jazavac“ u našu školu glume i govora i tu smo prezadovoljni činjenicom što se studio „Jazavac“ izdvojio na ljestvici onoga što roditeljima znači. Ove godine u studiju imamo više od 200 članova - navela je Marićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana