Bob Dilan najavio knjigu “Filozofija moderne pjesme”: Nobelovac o zanatu pisanja muzike

Branislav Predojević
Bob Dilan najavio knjigu “Filozofija moderne pjesme”: Nobelovac o zanatu pisanja muzike

NjUJORK - Legendarni muzičar i nobelovac Bob Dilan najavio je novu knjigu pod nazivom “Filozofija moderne pjesme”, koja će biti objavljena 8. novembra.

Knjiga, na kojoj je Dilan počeo da radi 2010. godine, sadrži više od 60 eseja koji istražuju pjesme tekstopisaca poput Stivena Fostera, Elvisa Kostela, Henka Vilijamsa, Vudija Gatrija, Nine Sajmon i brojnih drugih autora. Prema saopštenju za javnost, knjiga nudi majstorsku klasu opservacija o umjetnosti komponovanja i zanatu pisanja pjesama, pisana duže od deceniju.

Ovo je Dilanova prva publikacija od hvaljene autobiografske knjige “Hronike: Dio prvi” iz 2004. godine, nagrađene Pulicerovom nagradom.

- Dilan analizira ono što on naziva zamkom lakih rima, razlaže kako dodavanje jednog sloga može umanjiti pjesmu i čak objašnjava kako je blugras muzika povezana sa hevi metalom. Ovi eseji su napisani u Dilanovoj jedinstvenoj prozi. Misteriozni su i živopisni, dirljivi i duboki, a često i smiješni na sav glas. I dok su navodno o muzici, oni su zapravo meditacije i razmišljanja o ljudskom stanju - navedeno je u saopštenju.

Knjiga takođe uključuje više od 100 fotografija, te notnih zapisa rifova iz numera koje Dilan obrađuje unutar knjige.

Predsjednik i izvršni direktor izdavačke kuće “Sajmon i Šuster” Džonatan Karp kaže da je ovo knjiga koju je samo Dilan mogao da napiše.

- Objavljivanje briljantnog djela Boba Dilana biće međunarodna proslava pjesama jednog od najvećih umjetnika našeg vremena. Knjigu “Filozofija moderne pjesme” mogao je samo Dilan da napiše. Njegov glas je jedinstven, a njegov rad prenosi njegovo duboko uvažavanje i razumijevanje pjesama, te ljudi koji su te numere učinili živim svima nama - rekao je Karp.

Iako “Filozofija moderne pjesme” nije  nastavak “Hronike”, ona će sigurno biti fascinantna za Dilanove obožavaoce, koji nikada nisu imali priliku da ga čuju kako raspravlja o zanatu pisanja pjesama sa toliko detalja. Muzičar trenutno nastupa na drugom dijelu svoje turneje “Rough And Rowday Ways”, koja je prekinuta zbog pandemije.

Bibliografija

Izdavačka kuća “Geopoetika” ekskluzivni  je vlasnik autorskih prava za srpski jezik na sva književna djela rok muzičara i pjesnika Boba Dilana. “Geopoetika” je 2005. godine objavila Dilanovu knjigu “Hronike” (Prvi dio), a potom  i roman “Tarantula”, kao zbirku Dilanovog pjesničkog stvaralaštva objedinjenog u knjizi pod naslovom “Pjesme: 1961-2012”. Knjiga “Hronike” predstavlja netradicionalne memoare, koji su se fokusirali na njegove prve dane u Njujorku, stvaranje ploče “New Morning” iz 1970. i njegovog albuma “Oh Mercy” iz 1989. godine. Godinama kruže glasine o nastavku, a Dilan je povremeno govorio da radi na tome.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana