Blek Stena ponovo na kioscima

Branislav Predojević
Blek Stena ponovo na kioscima

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Golkonda”, oživjela je nakon tri decenije pauze legendarnu kiosk ediciju “Lunov Magnus strip”, unutar koje je ove sedmice izašao kultni strip Veliki Blek u epizodi “Kavez”.

U pitanju je epizoda koja je trebalo da izađe za originalnu ediciju novosadskog “Dnevnika”, pod rednim brojem 999, ali zbog sankcija i gašenja “Dnevnikovih” strip izdanja 1992. godine, nikad nije ugledala svjetlo dana. U originalnom italijanskom izdanju ovaj strip je izašao u dvije epizode pod nazivom “La Gabbia  i “Ombre Nella Foresta”, a djelo je scenarista Roberta Rencija i Svetozara Obradovića te crtača Marinka Lebovića.

U novom srpskom izdanju obje epizode su objedinjene u jedan broj na 96 crno-bijelih strana, a naslovna strana je djelo slavnog srpskog strip autora Branislava Baneta Kerca.

Iz “Golkonde”, koja već na srpskom jeziku izdaje brojne “Bonelijeve” stripove poput Natana Nevera, Nika Rajdera, Džulije i drugih, novu ediciju najavili su saopštenjem u kojem ističu da im je posebna čast što ovo kiosk izdanje izlazi pod žigom “Lunov Magnus Strip”.

- Sudeći po vašim mnogobrojnim pismima, ali i živim rečima kad se sretnemo, nepune tri godine postojanja “Golkonde” donele su mnogim ljubiteljima stripa mnogo nekih lepih trenutaka, jer recept sa kojim smo ispravili poneku stripovsku nepravdu, ispunili poneku želju, ali i nastavljamo da ih ispunjavamo i ubuduće, nikako ne može da omaši! Naše prvo “LMS” izdanje Veliki Blek  u epizodi “Kavez”, zapravo nosi broj 999, jer mi ne započinjemo “Lunov Magnus Strip”, neki sjajni, legendarni ljudi su ovu ediciju započeli decenijama ranije. Mi smo se samo potrudili da mu ne menjamo mnogo od starog, prepoznatljivog ruha i da vas na svim kioscima dočeka svakog trećeg ponedjeljka - piše u najavi stripa.

Sam junak ima kultni status na Balkanu, a uz Zagora, Dilan Doga i Teksa Vilera, jedan je od najpopularnijih italijanskih stripova izdavanih kod nas. Originalno nazvan Grande Blek, kao  junak nastao je 1954. godine iz pera i kista kultnog torinskog trojca poznatog pod imenom EsseGesse, kojega su sačinjavali Đovani Sinđeto (1922-1991), Dario Gucon (1926-2000) i Pjetro Sartoris (1925-1989) i smatra se središnjim od njihova tri najpoznatija junaka, uz Kapetana Mikija te Komandanta Marka.

Na ovim prostorima junak je najpoznatiji pod nadimkom Blek Stena, zbog dugogodišnjeg izlaženja u okviru edicija “Lunov Magnus Strip” i “Strip Zabavnik”, na srpskom jeziku, te u manjoj mjeri kao Veliki Blek. U principu to je klasični avanturističko/vestern strip inspirisan djelima Fenimora Kupera, Karla Maja i Zena Grejna, namijenjen najmlađoj, đačkoj publici. Pisan je i crtan kao idealističko crno-bijelo usmjerenje u kojem traper Blek, glavni junak ovog stripa, posjeduje sve one osobine junaka iz antičkih mitova: neustrašiv, odan, pošten, jak i pravedan heroj koji predvodi američke patriote u borbi protiv zlih britanskih okupatora u ratu za nezavisnost SAD. Tu su i dva pomagača, zadužena za humoristički momenat, plavokosi dječak Rodni  i Profesor Okultis, simpatični doktor sveznalica te brojni prepoznatljivi karakteri i simboli epohe poput doseljenika, Indijanaca, lovaca, gusara i vojnika.

Ukratko, strip koji se brzo prevaziđe odrastanjem, ali koji ostavlja jak nostalgičan utisak, posebno ako ste odrasli u SFRJ, gdje je u jednom momentu imao jednako popularnost kao u Italiji uz fantastične tiraže od 100.000 primjeraka. Strip je ugašen 1967. godine nakon  650 nastavaka, zbog neslaganja autora sa sa izdavačem, a osim u Italiji  i Jugoslaviji objavljivan je u Francuskoj, Grčkoj, Turskoj i skandinavskim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana