“BL art” festival od četvrtka do subote u DKC “Incel”: Umjetnost zajedništva i solidarnosti

Ilijana Božić
“BL art” festival od četvrtka do subote u DKC “Incel”: Umjetnost zajedništva i solidarnosti

BANjALUKA - Regionalni festival “BL art” tematizuje zajedništvo i solidarnost, te mogućnosti djelovanja unutar društvenih centara, a biće održan od četvrtka do subote u Društveno-kulturnom centru “Incel” u Banjaluci.

Manifestacija će biti održana u organizaciji Udruženja nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto”.

Kako su saopštili iz “Geta”, festival će biti otvoren kolektivnom izložbom “Progled” koja obuhvata umjetničke radove Kasje Jerlagić, Iris Buljević, Asje Hasečić i Anele Ružnić.

- Grupa samostalnih umjetnica i aktivistkinja koje djeluju u Društveno-kulturnom centru Sarajevo biće gošće ovogodišnjeg festivala. U petak je premijera dokumentarnog filma “Prizvan i pozvan” reditelja Luke Papića i Srđe Vuča koji je politička komedija sa tragičnim posljedicama, a prati četiri bivša predsjednička kandidata na prvim višestranačkim izborima 1990. godine - naveli su u saopštenju.

“Prizvan i pozvan” dobitnik je nagrade publike za najbolji evropski film i nagrade za najbolju montažu “Beldoks” 2023, a premijerno je prikazan u takmičarskom programu najvećeg festivala dokumentarnog filma na svijetu IDFA u Amsterdamu 2022.

- Film je nastao u produkciji “Ranč prodakšn”, koji je nezavisna producentska kuća u oblasti dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog filma, koju su 2018. godine osnovali producent i reditelj Srđa Vučo, reditelj Luka Papić i pisac i reditelj Vladimir Vulević - naglasili su iz “Geta”.

Planirano je da u muzičkom dijelu programa u petak nastupi Bore Balboa iz Šibenika, a podrška su mu Sejntdior, Merkat, Kris, Guda, Redov, Glu, G'z Beatz i Buja.

Treći dan festivala ugostiće izlagače, a to su Studio “Tisa”, Lou Ludž, Bingusthrifts, “Pozitiv ripablik”, “Tufna”, “Shvorc Social Club”, “Antiljoom”, “Mak” i “Trgovinil”, koji će u sklopu “Kultbuvljaka” izložiti svoje radove, ponuditi garderobu, ploče i knjige na prodaju ili razmjenu.

Ove godine festival se radi u saradnji sa Društveno-kulturnim centrom iz Sarajeva i Omladinskim centrom CK13 iz Novog Sada koji će se u subotu kroz diskusiju predstaviti publici.

Festival zatvara muzički program na kojem će se predstaviti beogradski alternativni bendovi “Šajzerbiterlemon” i “Vizelj” uz lokalnu podršku benda JANMAR.

Ovogodišnji vizuelni identitet “BL art” festivala je djelo Gorana Jokića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana