Biser Šuputovog slikarstva prvi put u javnosti

C. M.
Biser Šuputovog slikarstva prvi put u javnosti

Banjaluka - Zaboravljena slika Bogdana Šuputa, "Rudokop Ljubija", koja je vlasništvo Narodne i univerzitetske biblioteke RS, od danas će biti dostupna posjetiocima izložbe "Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput - Evropski konteksti" u Banjaluci.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS, koji je domaćin izložbe, Sarita Vujković kaže da je to najveća i najznačajnija Šuputova slika i da nikada ranije nije bila javno predstavljena.

- Izlaganjem ove slike želimo da podsjetimo na činjenicu da se ove godine obilježava stotinu godina od rođenja ovog značajnog srpskog umjetnika, koji je rođen 1914, a okupatori su ga strijeljali 1942. godine - kaže Vujkovićeva.

"Rudokop Ljubija" je nastao 1940, kada se Šuput obreo na području rudnika Ljubija u potrazi za novim slikarskim motivima. Tamo je stigao na poziv inženjera Aleksandra Vulića, graditelja Gradskog mosta u Banjaluci, za koga se pretpostavlja da je kasnije bio i vlasnik slike. U Banjaluci je Šuput boravio i prethodne godine, posjetivši svog brata, inženjera Žarka Šuputa. Bogdan Šuput je jedan od velikana srpskog međuratnog slikarstva, za sobom je ostavio malobrojan opus, od čega su 84 ulja na platnu. Zbog toga je naročito značajna činjenica da se njegova slika čuva i u Banjaluci.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana