Biografija Fila Manzanere stiže iduće godine: Ispovijest vizionara sa električnom gitarom

Branislav Predojević
Biografija Fila Manzanere stiže iduće godine: Ispovijest vizionara sa električnom gitarom

LONDON - Legendarni gitarista i kantautor Fil Manzanera iz benda “Roksi mjuzik” najavio je izlazak autobiografije “Revolucion to Rodždž” za sljedeću godinu.

Datum izlaska životne priče jednog od najcjenjenijih britanskih gitarista, poznatog po jedinstvenom zvuku svog instrumenta i autorskom doprinosu diskografiji sastava “Roksi mjuzik”, kako je najavljeno je 22. mart. Autobiografija se bavi istraživanjem Manzanerine impresivne muzičke karijere koja se proteže od rada sa “Roksi mjuzik”, saradnje sa sastavima progresivnog roka “Kvajet San” i “801”, do njegovog rada sa Dejvidom Gilmurom, Bobom Dilanom, Brajanom Inom i drugim umjetnicima.

Memoari takođe istražuju Manzanerinu burnu porodičnu istoriju, koja datira od protjerivanja sefardskih Jevreja iz Španije 1492. godine, preko revolucije na Kubi 1959. i otkrića djeda muzičara iz Napuljske opere.

- Ove memoare sam napisao za svoju englesku i kolumbijsku porodicu, drage prijatelje i ljubitelje muzike, koji prate moje muzičke obrte više od pola vijeka. To su memoari koji obuhvataju moje djetinjstvo pedesetih godina na Kubi, Havajima i Venecueli, kada je sve izgledalo u najsjajnijoj tehnici, do jednobojnog, ali vrlo kul Londona šezdesetih i početka muzičke karijere koja nastavlja da obogaćuje moj život - rekao je Manzanera.

Jedan od najpoznatijih britanskih muzičara i producenta ploča probio se na sceni ranih sedamdesetih kao glavni gitarista u legendarnom bendu “Roksi mjuzik”, sa kojim je radio više od pet decenija uz učešće na svim ključnim albumima benda. Godine 2022. bend je proslavio svoju 50. godišnjicu hvaljenom turnejom po SAD i Velikoj Britaniji, ali gitarista kaže da je to samo jedan dio njegovog života.

Bend “Roksi mjuzik” je važan dio moje priče i zauvijek ću biti zahvalan na vratima koja mi je bend otvorio u globalni svijet muzike, ali nadam se da će vam istorija moje porodice biti jednako fascinantna kao i moje muzičke avanture. Ponosan sam što sam u srodstvu sa kolumbijskim gusarom, špijunom i italijanskim operskim muzičarem - kazao je Manzanera.

Osim rada u bendu Fil je konstantno stvarao autorsku muziku na više od 15 solo albuma, sarađivao sa drugim muzičarima i bavio se produkcijom nove muzike. Rođen od oca Britanca i majke Kolumbijke kubansko-jevrejskih korijena oduvijek je imao globalni pristup svom sviranju, sarađujući sa muzičarima iz Južne i Latinske Amerike, Južne Afrike, Kube i Evrope i odigravši veliku ulogu u proboju tzv. vorld mjuzik zvuka.

Stil

Manzanera je svirao razne instrumente tokom svoje karijere, ali je najpoznatiji po originalnom sviranju gitare, koja je uticala na brojne sljedbenike. Počevši od ranih dana “Roksi mjuzik”, Manzanerin zvuk gitare je često bio teško tretiran korišćenjem raznih elektronskih uređaja i tehnika, uključujući obradu izlaza njegove gitare putem Inovih sintisajzera, oba u studiju i na sceni. To mu je omogućilo da stvori širok spektar zvukova i tekstura, od kojih se mnogi ne mogu odmah prepoznati kao proizvedeni električnom gitarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana